Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

Na referendumu je glasoval vsak četrti volilni upravičenec, skromna udeležba, a dovoljšnja, da je referendum veljaven. Ker je večina, to je 58 odstotkov, glasovala za, odlok velja. Ali z drugimi besedami, predsednik volilne komisije, Miloš Senčur: "To pomeni, da je bilo tistih, ki so bili za to, da se odlok ne uveljavi, premalo. Morala bi jih biti petina vseh volilcev - to je 8500, bila jih je polovica manj. Na nekaj redkih voliščih je bil rezultat obraten, da je bila večina proti. A pretežno je bila večina za."

Boris Popovič poraz pripisuje tudi referendumskemu vprašanju: "Vedel sem, da bomo imeli problem prepričati petino občank in občanov, da pridejo na volišča. Še večji problem, kako jim povedati, kaj zagovarjamo, ali smo za ali smo proti. Odlok, ki je šel na referendum, je pripravil odvetnik Matoz, vprašanje ni bilo razumljivo. Občani so težko razumeli, za kaj gre. Mi smo v kampanji razlagali, zakaj smo proti. Nasprotniki pa so, ko so govorili, zakaj so za, dali zraven še mojo karikaturo na vrhu stolpnice in spodaj zapis za park. Zato menim, da je bila njihova kampanja nepoštena. Ljudje niso dobro razumeli, referendum, kar se tiče nas, ni uspel."

Predlagatelja referenduma Aleš Bržana je pozitivno presenetila velika podpora odloku. "Zadovoljen sem, da so občani in občanke ugotovili, da je politika iskanja sodelovanja, dogovarjanja in iskanja kompromisov, prava politika. Upam, da lahko mirno delamo naprej, predvsem z razvijanjem prioritet, to je tudi ta, da bodo imeli občanke in občani streho nad glavo. Zato se jim zahvaljujemo, da so prišli in obkrožili za."

Marka Djuraševića iz iniciative Mladi za stanovanja veseli, da ustavitev odloka ni uspela:

"Tako bodo v Kopru lahko začeli graditi stanovanja, ki jih potrebujemo. Zavedamo se, da bodo tržna stanovanja, to je del rešitve, in upamo, da smo v tej razpravi opozorili, da mladi potrebujemo neprofitna stanovanja. Civilna iniciativa bo še naprej opozarjala na ta problem, želim si tudi, da bi v Kopru mladi ponovno vzpostavili mladinski svet in na tak način opozarjali na ostale probleme, ki pestijo mlade v občini."

Aleksandar Kabanica, predstavnik podjetje Elta, ki je solastnik dela zemljišča, napoveduje, da bodo idejno zasnovo za gradnjo objavili tudi javno:

"Končno bomo lahko gradili oziroma bomo začeli graditi brez strahu, da bo nekdo sredi naložbe to blokiral. Pri tem nas zdaj varujejo volilci, upam, da Boris Popovič to končno razume. Sedaj se bomo začeli ukvarjati s končno idejno zasnovo projekta. V interesu je začeti graditi čimprej. Upam, da bodo tudi organi, ki odločajo o dokumentaciji, to razumeli. Govorimo o 300 do 350 stanovanjih, pozidanost bo 55-odstotna, ostalo bodo zelenice z drevesi. Tako je v sporazumu in tega se bomo držali.

Ali je lahko rezultat referenduma pokazatelj (ne)podpore Popoviču oziroma Bržanovi politiki?

Popovič meni, da ne: "Ker nisem vezal glasovanja name, to niso županske volitve. Bržan se je tako ali tako odpovedal sodelovanju v kampanji. Prepričan sem, da bo na naslednjih volitvah, kjer bo na glasovnici pisalo 'Boris Popovič', jasno, koga si ljudje želijo oziroma, še bolj, koga si ne želijo." Aleš Bržan pravi, da rezultata ne razume v tem smislu, saj da je bil referendum o odloku. "In zakaj v treh letih njegovega mandata v koprski občini niso zgradili niti enega neprofitnega stanovanja?" se sprašuje Popovič.

Gradnja nad Dolinsko bi se morala začeti že leta 2017, ob nastopu mandata smo verjeli takratnemu direktorju, da je finančna konstrukcija ustrezna. A ni bilo tako. Morali smo pridobiti gradbeno dovoljenje. Na razpis, ki smo ga objavili, so se prijavili s previsoko ceno, zato bo treba verjetno razpis ponoviti. V tem mandatu se bo prav gotovo začelo graditi.

Lastniki dela zemljišč na območju Toncity bodo lahko nadaljevali postopke, gradbeno dovoljenje za nova stanovanja morajo šele pridobiti. Občina je z njimi sklenila sporazum, po katerem mora investitor ob gradnji zagotoviti najmanj 40 odstotkov zelenih površin.

Komentar avtorice: Kako razumeti rezultat in kateri problem se je v sicer medli referendumski kampanji izrisal?

Boris Popovič je s civilno iniciativo Parka ne damo poraženec referenduma. Na volišča je prišlo dovolj občanov, a so ti večinsko podprli županov odlok. Njegov argument, da marsikdo ni vedel, kaj pomeni glas za in kaj proti, verjetno drži – za peščico volivcev. Ne gre jih podcenjevati: če so si na vetrovno nedeljo že vzeli čas za referendum, so si, domnevamo, le prebrali, kaj pomeni biti za in kaj proti. Ali je rezultat za Popoviča klofuta? Ne premočna: odločanje o odloku predvsem niso bile volitve za nekdanjega župana ali proti njemu. V javnosti se ni izoblikovalo odločanje v tem duhu. Najbrž tudi zaradi pasivnosti in nevključevanja Aleša Bržana v kampanjo. Pobuda za referendum je na noge dvignila le vsakega četrtega občana, zaraščeno zemljišče sredi Kopra je za večino ostal mestni problem.

Edini zmagovalci referenduma so lastniki zemljišč, ki bodo lahko sledili svojim interesom – gradili bodo stanovanja. Zagotovo ne neprofitnih. In tu je eden ključnih problemov koprske občine: stanovanj, ki bi si jih lahko privoščili mladi in mlade družine, na trgu ni. In jih ne bo, dokler občina ne bo naredila svoje naloge. Argument sedanjega vodstva, da bi morala biti neprofitna stanovanja zgrajena že v času Borisa Popoviča, lahko drži. A ko si na čelu občine tri leta, občani upravičeno pričakujejo konkretne korake k rešitvi – torej začetek gradnje. In to bi morali od aktualne občinske oblasti že prej in še naprej zahtevati mladi, ki so se zaradi kampanje povezali v civilno iniciativo.