Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po njem v gozdu med drugim ne odmetavamo smeti, ne uničujemo rastlin in gob, ne plašimo živali ter ne presegamo dovoljenih količin nabranih gob, rastlin in plodov. Kršitev je še veliko, v gobarskih društvih opozarjajo, da je treba to dejavnost sistemsko bolje umestiti.

Po slovenski zakonodaji nabiranje gob spada pod rekreativne dejavnosti. Nabira se jih lahko povsod, vendar pa je ob tem treba spoštovati predpise. Dovoljeno je pobrati dva kilograma gob na dan. Prepovedano je nabirati gobe, ki so zaščitene. Teh je skupaj 41 vrst. Franc Bagar iz Gobarskega - mikološkega društva Slovenske Istre: "Oglobijo vas lahko za 400 evrov in več."

Številne objave polnih košar ali celo avtomobilskih prtljažnikov gob na družabnih omrežjih, so tudi odraz preskromne skrbi države, ki nima urejenega obveznega izobraževanja za nabiralce gob, je prepričan Bagar: "Če bi to področje uredili, bi bilo manj zastrupitev, s tem manj stroškov v zdravstvu. Posvetiti se je treba bontonu in zakonski ureditvi, tudi o tem, kako izobraziti otroke ter katere stvari smemo početi v gozdu in katerih ne."
In ne samo v gozdu. Lastniki zemljišč pogosto opozorijo na to, da pobiralci svoje avtomobile nepooblaščeno puščajo tudi na dovoznih poteh:
"Ne glede na to, da ste parkirali samo ob strani parkirali.. Lahko ste mu zaprli pot, poškodovali pridelek, povozili travo, ki jo je namenil živini. Še hujše se dogaja: nekateri jim kradejo pridelke. Tega res ne odobravamo."

In še glavno vodilo pri pobiranju in uživanju gob: vsako gobo je treba res dobro poznati, v primerih dvomov pa lahko pomagajo tudi določevalci vrst iz gobarskih mikoloških društev.

Gobarjenje je bilo tudi tema svetovalne oddaje.

Sezona pobiranja gob prinaša tudi spoštovanje predpisov