Čudoviti Kras, kraški ovčar, je glavni lik slovenskega dokumentarnega filma Sinovi burje. Foto: Televizija Slovenija
Čudoviti Kras, kraški ovčar, je glavni lik slovenskega dokumentarnega filma Sinovi burje. Foto: Televizija Slovenija

Režiser je navdih dobil v istoimenski knjigi Blaža Vehovarja, akademskega slikarja, predsednika KKOS in vzrediteljev kraških ovčarjev. Film, naročnik je bila TV Slovenija, je bil sprejet v program Festivala gorniškega filma in na Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC. Odkupiti ga želi tudi italijanska televizija RAI.

Na fotografiji režiser filma Miha Čelar.  Foto: Tomislav Krnić
Na fotografiji režiser filma Miha Čelar. Foto: Tomislav Krnić

Dokumentarec Sinovi burje, ki postavlja človeka med kraškega ovčarja in volka, nam predstavlja idealno možnost sobivanja in je izjemnega pomena tako za Slovenijo kot tudi za mednarodni prostor. Glavni lik je kraški ovčar Kras, ki ga spremljamo od njegovega rojstva do vzgoje in socializacije s tornjaki in ovcami v domačem kraškem okolju. Na istem območju domuje tudi volk, pred katerim bo Kras branil svojo čredo ovac, volka pa nagovarjal na lov na divjad. Režiser namreč pravi: "Zaščititi moramo tako kraševca kot volka!"

Prvi zapisi o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558. Gre za slovensko avtohtono pasmo psov, ki je bila po drugi svetovni vojni zelo ogrožena. Slovenski kinologi in rejci so se takrat zelo zavzeli, da ne bi prišlo do njenega izumrtja. Pasma je bila šele leta 1968 priznana pod imenom kraški ovčar, prej se je imenovala ilirski ovčar.

Prisluhnite tokratni oddaji Živalski blues.