Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cilj Združenih narodov je do leta 2030 zagotoviti trajnostno rabo morij in njihovih virov. Pri tem bo pomembno vlogo imelo zmanjševanje plastičnega onesnaževanja. Prav to je tudi med razlogi za vse manjše staleže rib, ugotavljajo najnovejše znanstvene raziskave. Rabo plastičnih izdelkov v največji meri spodbujajo velike korporacije, povezane z naftno industrijo.

In to vprašanje morajo začeti naslavljati tudi odločevalci, poudarja Alenka Kreč Bricelj iz ekološko-kulturnega društva Smetumet. "V morju je ogromno plastike, Sredozemsko morje pa je še posebej obremenjeno, saj je plitek in zaprt morski sistem in vse ostane v njem. Nič ne odplava naprej v globoke oceane, tukaj imamo eno veliko plastično juho."

S prvim festivalom MareDireFare pa desetletje oceanov obeležujejo v sosednjem Trstu. Do 20. junija se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih bosta znanost in umetnost prepletali najrazličnejše morske teme. Osrednje dogajanje je v miramarskih konjušnicah, ki gostijo tudi razstavo Microceano, namenjeno morskim mikroorganizmom.