Letošnje leto bo za nacionalno tiskovno agencijo zahtevno tudi zaradi kadrovske podhranjenosti, ki je posledica lanskoletnih sporov med STA-jem in UKOM-om. Foto: BoBo
Letošnje leto bo za nacionalno tiskovno agencijo zahtevno tudi zaradi kadrovske podhranjenosti, ki je posledica lanskoletnih sporov med STA-jem in UKOM-om. Foto: BoBo

Nov odgovorni urednik Aljoša Rehar stavi na kolektivni duh, ki je odlika STA-ja. `STAnje je resno ...´ in `zaobSTAnek.si´ sta napisa, ki še vedno visita na pročelju stavbe, kjer v prestolnici domuje Slovenska tiskovna agencija.
"Napisa ostajata do trenutka, ko bomo imeli dejansko rešeno tudi finančno situacijo za tekoče leto," pravi Aljoša Rehar, ki je mesto odgovornega urednika STA prevzel pred mesecem dni. Da pogodba z UKOM-om za letošnje leto še ni podpisana, ga še ne skrbi, pogovori potekajo: "To spremljamo s pričakovanjem in optimizmom, da bo prišlo do podpisa, čeprav smo v začetku januarja, ni razlogov za paniko."

Uredba o opravljanju javne službe STA za zdaj velja, pravna mnenja o njej so različna: "Če in ko bi prišlo do interpretacij ali potez, ki jih bo uredništvo razumelo kot poskus poseganja ali nesprejemljivega spreminjanja dela uredništva, bomo na to opozorili." Lansko leto, ko je bila agencija 312 dni brez denarja za opravljeno delo, je kolektiv utrdilo: "Tudi povezalo, okrepilo. V osnovi vemo, kaj vse se nam lahko zgodi in da lahko to celo preživimo. V prihodnost mogoče zato gledamo pogumno. Karkoli nam bodo časi prinesli, se bomo s tem spopadli."

V leto so vstopili kadrovsko podhranjeni. Petnajst sodelavcev je lani dalo odpoved. Rehar upa, da jih bodo, ne le zaradi obremenitev v volilnem letu, lahko nadomestili.

Aljoša Rehar je bil gost oddaje Odprto za srečanja.