Matjaž Kosmač daje napotke igralcem v videospotu. Foto: Osebni arhiv
Matjaž Kosmač daje napotke igralcem v videospotu. Foto: Osebni arhiv

Vaša zgodba se je začela na Radiu Cerkno, ste pa zelo kmalu to klasično radijsko delo nadgradili s piljenjem organizacijskih sposobnosti. Med drugim ste ustvarili tudi portal Zarolaj.si. Kako je prišlo do tega?

Na radiu sem imel eno zelo odmevno oddajo, v kateri sem gostil slovenske glasbenike, temu so sledili radijski dnevi, Dan Radia odmev in kasneje Radia Primorski val … to je bilo obdobje, ko je bila slovenska glasba postavljena v ozadje, slovensko glasbo se je vrtelo bolj ali manj v nočnih terminih … in skupaj z mojimi zanimanji za digitalni in internetni svet – družbena omrežja so se takrat pojavila - je vse skupaj vodilo do tega, da sem ustvaril portal, ki je nekaj časa kar dobro krojil to glasbeno sveno. Z ekipo smo obiskovali koncerte, delali reportaže, intervjje, napovedi singlov. Bili smo celo nominirani za viktorja popularnosti v kategoriji spletne strani. Je pa bilo to precej volontersko delo, ki v finančnem delu 'ni pilo vode'.

Bili ste tudi del ekipe Gora Rocka, kakšna izkušnja je bila to?

Več let sem bil del ekipe, drži. Odlična izkušnja! Festival je postavljen v res posebno okolje Šentviške planote, na 600 metrih nadmorske višine. Domačini so festival vedno dobro sprejemali, kar je Goro Rocka vedno delalo posebno, pa je njena dobrodelnost. V vseh teh letih se je zbralo več kot 120 tisoč evrov, ki se jih je namenilo v dobrodelne namene.

Že več kot deset let ste aktivni na področju digitalnega marketinga, stikov z javnostmi in multimedije. To je sicer zelo zanimivo delo, ki pa nima urnika od osmih do štirih …

Haha, ja res je. Delo je zelo razgibano, meni ustreza kombinacija pisarniškega in terenskega dela. Kreira se vsebine na terenu: videe, fotografije, zapise na dogodkih, objave na družabnih omrežjih, do tega, da je treba opraviti tudi bolj dolgočasno delo, kot je, na primer, načrtovanje objav. Pomemben del mojega dela je tudi multimedijska produkcija, torej videospoti in fotografiranje dogodkov.

Ste sploh kdaj prosti?

Vsak mesec si rečem, da bo prihodnji mesec manj delovnih dni, sem pa na dobri poti, da se poboljšam (smeh). Zdaj resno delam na tem, da vsaj omejujem projekte, pri katerih sem dolgoročno prisoten, ker enostavno zmanjkuje ur. Smo pa svobodnjaki vezani na delo, na projekte. Torej niso to večletni projekti, zato moraš vseeno imeti nekaj dela začrtanega za naprej. Včasih je pa res težko uskladiti delo in prosti čas.

Zaslužni ste tudi za fantastičen projekt, poimenovan Sozvočje Primorske, s katerim povezujete že uveljavljene in edinstvene kulturne in naravne znamenitosti z območij Cerknega, Idrije in Tolmina, z največjimi slovenskimi glasbeniki in poeti. Ali projekt še živi?

Lani smo še organizirali dogodke, letos smo dali vse na pavzo, ker nismo vedeli, kako se bo vse skupaj odvijalo. Lokacije so bile res posebne, recimo, Bevkova domačija, jašek Frančišek v Idriji, večina dogodkov se je odvijala v notranjosti …

Če se malo pošalim, ste omejevali število obiskovalcev na minimum še pred epidemijo …

Ja, res je, s tem, da bi sedaj glede na nedavne ukrepe lahko prišlo še manj obiskovalcev. Zato je projekt trenutno na pavzi. Ker pa je bil odziv zelo dober, verjamem, da se bo zgodba nadaljevala.

Del glasbene industrije so tudi glasbeni spoti, teh ste zdaj posneli že nekaj sto. Se kdaj zgodi, da se naučite besedilo pesmi?

Po snemanju pogosto nočeš več slišati pesmi (smeh). Sicer pa imam rad, da smo zjutraj vsi točni, da ko se dela, se dela, po pavzi - za lahko (!) kosilo - se s snemanjem nadaljuje do večera. Takrat je čas, da se kaj popije in poje. Je pa res, da se zelo pogosto po celodnevnem snemanju čim prej odpravim domov, da arhiviram vse vsebine, nato pa spočijem.

Kakšni so vaši načrti?

Čim bolj tekoče priti čez poletje in imeti mirno, a delovno jesen in zimo. Sem optimist, upam, da bo čim več napovedanih dogodkov izpeljanih, da jih bomo dobro pokrili, da bomo ustvarili čim več materiala, posnamemo kakšen videospot in da bo nastala kakšna fotografija, ki bo ostala za spomin.

Celotni pogovor lahko poslušate tu:

Na nočni obisk je prišel Matjaž Kosmač