Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Srečanje, ki ga pod okriljem Kinološke zveze Slovenije, prek Komisije za reševalne pse, enkrat letno pripravi Enota reševalnih psov SAR.SI iz Ljubljane, je namenjeno spominu tudi na ostale preminule vodnike, ki so svoj prosti čas namenjali reševanju ljudi. Spomnimo na Mojco Plaznik, reševalko, ki je kot slovenska reprezentantka na svetovnem prvenstvu vodnikov reševalnih psov tragično umrla v neurju, ki se je razbesnelo nad švicarskim Landquartom.

Memorial je organiziran kot tekmovanje trojk, predvsem pa je to odličen trening in priprava, tako vodnikov kot psov, na resnično akcijo. Letos so se vodniki preizkušali v skupinskem izvajanju vaj poslušnosti, preiskavi in iskanju pogrešancev v ruševini in naravi ter v nudenju prve pomoči.

Poseben poudarek pa je bil na preizkusu vaj v orientaciji. Najboljša je bila ekipa iz Kinološkega društva reševalnih psov Celje, drugo mesto je zasedla Reševalna enota Tolmin, tretje pa Enota reševalnih psov ŠKD Lesce Radovljica. Tudi ostale ekipe niso veliko zaostajale. Na kupu je bilo veliko znanja in odlične usposobljenosti. Talanov memorial je minil v pozitivnem in prijateljskem vzdušju z večnim motom vodnikov: "Reševanje je način življenja."

Kaj so nam o memorialu povedale vodnice reševalnih psov Katja Skulj, Petra Držan in Maja Gošnjak, lahko poslušate s klikom na posnetek.

Živalski blues je na sporedu vsako sredo ob 10. uri