Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

"Imate izpit, dokumente, je izobešena tudi slovenska zastavica, ste zasidrani na dovoljenem mestu, plavate dovolj blizu obale?" sta pristaniška nadzornika Primož Bajec in David Ivančič preverjala ob nedeljskem rednem obhodu slovenskega morja. Ki sploh ni tako majhno, ko je treba koga iskati, pravi Bajec: "Po dolžini je obala kratka, a ko moraš koga iskati, je zelo veliko. Tudi dnevna patrulja uspe v enem dnevu dvakrat gor in dol od Lazareta do Pirana." Preveritev z alkotestom med našim obiskom ni bila potrebna, sta pa pri vozniku vodnega skuterja nadzornika zaman iskala dokumente.

Tudi na morju so se letos poleti dogajale izredne vremenske razmere. "Ko so bile močne nevihte, tramontane, smo morali reševati, ne le čolnov v nevarnosti, tudi ladje v pristanišču. Večkrat smo morali izpluti," pove Bajec. Kmalu bo gneča v slovenskem morju manjša. "Poleti smo še kako pomorski narod. Ko pa postane zimski čas, pa nas preostali del Slovenije pozabi. Ostanejo tisti, ki delajo na morju ali z morje."

S septembrom je Uprava za pomorstvo začela z izdajanjem novih potrdil za upravljanje s čolni. Direktor uprave Jadran Klinec zaključuje drugi petletni mandat.

Več pa v tokratni oddaji Morje in mi.

S patruljo na morju