Jajca spadajo med živila, pri katerih moramo biti posebno pozorni na ustrezno hrambo in način priprave. Foto: MMC RTV SLO
Jajca spadajo med živila, pri katerih moramo biti posebno pozorni na ustrezno hrambo in način priprave. Foto: MMC RTV SLO

Mikroorganizmi se lažje razmnožujejo, ko je vroče in vlažno. Lahko bi rekli, da je prav zato poletje njihov najljubši letni čas. Pavel Pollak, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje: "Seveda to drži. Zavedati se moramo, da mnoga živila, ki jih kupujemo za domačo uporabo, so pogosto onesnažena z naravno prisotnimi patogenimi mikroorganizmi. Če pa jih zaužijemo, lahko pride do resnih bolezni in tudi smrti."

V nekaterih državah so bolezni, ki se prenašajo s hrano, resen javnozdravstveni problem, še poudarja Pollak. Med tako imenovana potencialno nevarna živila spadajo meso, najbolj perutnina, sveži mesni izdelki, jajca, riž, fižol, mlečni izdelki, ki so iz nepasteriziranega mleka, kot so mehki siri, ter živila, ki se uživajo surovo, kot so školjke, carpaccio, tatarski biftek: "Ta živila, ki so nevarna, morajo biti ali hladna ali topla. V temperaturni coni med 5 in 63 stopinjami ne smejo biti, da lahko govorimo o primerni varnosti."

Videz, okus in vonj hrane niso zanesljivi načini za ocenjevanje njene varnosti, še izpostavlja Pollak: "Bakterije, ki povzročajo razkroj, so drugačne o bakterij, ki povzročajo bolezen."

Bistvena sta tudi higiena rok pri ravnanju s hrano ter čistoča posode in drugih pripomočkov ter hladilnika.

Nedavni oddaji Radio Koper svetuje lahko prisluhnete tukaj.