Skupinska fotografija z voditeljem oddaje Iztokom Novakom po koncu radijskega koncerta. Foto: Radio Koper
Skupinska fotografija z voditeljem oddaje Iztokom Novakom po koncu radijskega koncerta. Foto: Radio Koper

V dobrih tridesetih minutah smo poslušali zlitje glasbe, ta je bila pretežno sestavljena iz skladb še vedno aktualnega albuma in besed o razvoju skupine.
Kaj je bilo v tistem filmu (op.p. Društvo mrtvih pesnikov) tako inspirativnega?
Tomaž Koncilja: "Najbrž je bil ta občutek, kako lahko na drugačen način dojemaš umetnost."
Alan Vitezič: "Srednješolci, junaki filma, so na zelo svojstven način, želeli pokazati svoje mnenje. Uprli so se, ampak ne z nasiljem, temveč s poezijo. In ta svoboda ustvarjanja je bila tudi nam blizu."

Dijaki tega, sicer konzervativnega internata, so se svobodomiselnega pogleda na svet navzeli od novega profesorja (Keating), ki ga je v filmu odigral Robbie Williams. Ste imeli tudi vi koga? Kdo je `kriv´ za vaš navdih?
Alan Vitezič: "Profesor Matjaž Berger, danes znani režiser, ki sedaj vodi novomeški teater. Bil je nadomestni učitelj slovenščine. Njegova predavanja so bila drugačna od ostalih, zaradi njega smo videli več kot samo šolo. Na njegovo pobudo smo začeli obiskovati gledališča, tudi sami smo postali organizatorji prireditev v Novem mestu. In ne, ni bila samo glasba. Ko pogledam nazaj, lahko rečem, to je bilo najboljše obdobje v našem življenju."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V nadaljevanju so nam `pesniki´ pojasnili, kaj jih povezuje in kaj je potrebno, da zasedba lahko ostane skupaj tri desetletja in več.
Peter Dekleva: "Ključni recept, je, da se moraš navadit na vsakomesečno menstruacijo posameznega člana zasedbe. Veš, na začetku iščeš priložnosti, potem pa z leti bolj človeka v človeku."
Alan Vitezič: "Ja, ker se dobro poznamo med seboj, noben spor ni tak, da ga ne bi mogli preseči."

V 30 letih do tistega preboja, da bi bili neprestano na naslovnicah, ni prišlo. Po drugi stran, pa bi si sceno brez vas težko predstavljal. Ste kot mulci pričakovali več?
Tomaž Koncilja: "Vsak dan, vsake vaje, vsak špil, vsak studio, vsaka skladba je darilo. Tega si kot otrok nisem predstavljal in na to nisem računal."
Marko Zajc: "Še zmeraj, po vseh teh letih, je vsak špil praznik. In dokler bo tako, o razpadu, spremembah, ne razmišljamo."
Alan Vitezič: "Glasbenik je najboljša služba na svetu. Te občutke, ki jih doživiš na tej poti, ne boš pozabil. Nekatere vsakdanje stvari pa pač gredo mimo… "

Vabljeni k poslušanju pogovora in glasbe Društva mrtvih pesnikov. V akustični različici smo slišali skladbe: Nebo nad Berlinom, Naftalin, Monsun, Komu zvoni in Filozof.

Nastop skupine Društvo mrtvih pesnikov v oddaji radioLive!