Člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica so znova dokazali, da zanje ni ovir, tudi ko gre za uživanje v adrenalinskih aktivnostih na prostem. Potem ko so se v preteklosti odpravili na Kanin, plezali v plezalni steni in se potapljali, so se tokrat prvič spustili z raftom po reki Soči. Foto: Občina Bovec/Milan Štulc

To so dokazali člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki so se včeraj prvič spustili z raftom po reki Soči.

»V glavah so ovire, a ne pri slepih,« je povedal dolgoletni predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec, medtem ko je šest članov njegovega društva skupaj z asistenti uživalo v prvem spustu z raftom po reki Soči. Da je bila odločitev za organizacijo tega dogodka, ki sta ga podprla tudi Soča Rafting in Lions klub Kobarid Soča, prava, smo lahko razbrali že iz nasmejanih obrazov članov društva na izstopni točki v Srpenici.
»Malo strahu je bilo, ampak je bilo res enkratno doživetje. Izjemno, izjemno lepo. Konec koncev je bilo odlično. Sem pa pričakoval kako brzico več. Enkratno doživetje, vprašanje, če bom to še kdaj doživel. Fajn je bilo, zelo v redu je bilo. Varno, lepo,« so svoje vtise strnili Sara, Marko, Silvo, Dario in Sonja.

Kot je pojasnil predsednik Miljavec, je pri slepih in slabovidnih ključna komunikacija: »Vodnika sta pravilno podala ključne informacije. Vidi se, da sta izkušena. Člani so otipali čoln, spoznali so opremo, dobili so navodila, kako morajo krmariti po vodi.« Člane je spremljal tudi tiflopedagog Peter Rot, ki je rafting slepih in slabovidnih ocenil kot pomemben korak k bolj vključujočemu turizmu.

Sicer pa to ni bila prva izkušnja z adrenalinskimi športi za člane novogoriškega Medobčinskega društva slepih in slabovidnih. 130 slepih in slabovidnih so popeljali na Kanin, drugim so omočili plezanje, tretjim potapljanje. Predpogoj za vse to pa je, po besedah Miljavca, organizirana rehabilitacija, ki članom da samozaupanje, saj se naučijo, kako svoje oči nadomestiti z ostalimi čutili. Prihodnji teden bodo člani društva znova gostovali v Posočju, tokrat se bodo na slikarskem taboru v Trenti prepustili svoji kreativnosti.