Aleksander Dekleva nakazuje tanku, naj se obrne. Foto: Pokrajinski muzej Koper
Aleksander Dekleva nakazuje tanku, naj se obrne. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Središče razstave je dan prej, torej 26. junij leta 1991, a tudi dnevi, ki so sledili. Zakaj, razlaga kustos Ivan Simčič: "Ko sem šel korak naprej, so bili tudi sedemindvajseti, osemindvajseti in devetindvajseti junij pomembni. Najprej žal žrtve na Škofijah, potem pogajanja. In ko sem pogledal vseslovensko gradivo, sem prišel do ugotovitve, da so se pogajanja začela v Kopru."

Za ta del razstave je Aurelio Juri, ki je bil takrat posrednik med stranema, odstopil nekaj dokumentov, tudi zapisnik znamenitega sestanka na sedežu koprske občine: "Po dveh mučnih urah, kjer so padale težke besede, smo prišli do dogovora, ki je omogočil, da se dodatne sile umaknejo, šlo je za tanke na Črnem Kalu."

Razstavljenih je veliko fotografij, kustos Simčič izpostavlja nekaj simboličnih: "S Kozinskega, ko se civili upirajo tanku, ki želi čez železniško progo, v Škofijah imamo pred seboj mejni prehod in navdušene krajane in miličnike, ki ponosni nosijo zastavo, v Divači pa Aleksander Dekleva, ki pokaže tanku, naj se obrne."

Prav v Divači bodo v soboto obeležili obletnico dneva prej, ko so v Ljubljani potekale priprave na slovesnost ob razglasitvi samostojnosti in so po primorskih cestah že vozili tanki.

Razstava o dnevu prej v Kopru