Foto: TV Koper-Capodistria
Foto: TV Koper-Capodistria

Neprimerno parkiranje, sidranje preblizu obale, ribolov, postavljanje kamnitih skulptur, kampiranje ... vse to so težave, s katerimi se tako na kopnem kot na morju dnevno soočajo naravovarstveni nadzorniki v Krajinskem parku Debeli rtič. Jani Turk: "Mi zaenkrat čolna za izvajanje nadzora na morju še nimamo. Načrtujemo nakup, morda že prihodnje leto. Zato zaenkrat stanje spremljamo samo z obale. Če kršitev zaznamo, zabeležimo registrsko oznako plovila, ki sidra preblizu ali pluje znotraj označenega dela parka. In potem kršiteljem pošljemo opozorilo o zaznani kršitvi."

So pa tudi kopalci, ki cenijo naravno okolje in se zavedajo, kako pomembno je njegovo ohranjanje. Aktivnosti, ki jih priporočajo naravovarstveniki, naj se obiskovalci raje odločijo za supanje ali za čoln z vesli, že izvajajo: "Čudovito je tu, redno prihajamo. Morje je čisto. Ravno sem se vrnil s supa."

V Krajinskem parku bodo v prihodnje postavili še dodatne informativne table, ki bodo obiskovalce podrobneje seznanile z biotsko pestrostjo naravnega okolja, v katerem se nahajajo.

Posebnosti krajinskega parka in kje je naravno okolje najbolj ranljivo, smo predstavili v oddaji Morje in mi.