Pogled na Padno, slikovito vasico v zaledju Pirana, kjer načrtujejo prvi razpršeni hotel v Sloveniji. Foto Radio Koper/Lea Širok. Foto:
Pogled na Padno, slikovito vasico v zaledju Pirana, kjer načrtujejo prvi razpršeni hotel v Sloveniji. Foto Radio Koper/Lea Širok. Foto:
Padna
Strnjeno pozidana istrska vasica Padna leži na 208 metrov visokem hribu šavrinskega gričevja, ki se na zahodni strani strmo spušča v dolino rečice Drnice. Foto Radio Koper/Lea Širok.
Padna
Med zanimivosti kraja sodi nedvomno cerkev sv. Blaža. Ob njej stoji zvonik, ki so ga vaščani zgradili leta 1885, obnovili pa leta 1992 in daje vasi poseben pečat. Foto Radio Koper/Lea Širok.

V Padni je več objektov, ki so po drugi svetovni vojni ostali prazni in so potrebni obnove. Ker so brez funkcionalnega zemljišča, so v krajevni skupnosti prišli do zamisli, da bi te objekte povezali v tako imenovani razpršeni hotel in jih namenili turizmu. Zamisel o turističnem razvoju Padne je leta 2010 podprla tudi piranska občina. Pomembna prelomnica v tej smeri je bilo leto 2011, ko so v Kopru začele pristajati potniške križarke, pojasnjuje svetovalec piranskega župana in pred tem dolgoletni predsednik krajevne skupnosti : »Takrat smo z organizatorji izletov oblikovali koncept 'turističnega doživetja' v Padni. Leta 2011 smo tako 20 nedelj imeli obiske potnikov s teh ladij. Pri tem je na začetku sodelovala celotna vaška skupnost, nato pa smo nekateri zgodbo razvijali dalje in danes lahko rečemo, da smo razvili zavidanja vredno lokalno ponudbo, ki jo gostje tudi pohvalijo.« Padna očara tako s svojo krajino, odprtostjo ljudi in z okusi, še dodaja.

V zadnjem letu so naredili pomembne konkretne korake v smeri oblikovanja razpršenega hotela, ki bi lahko zaživel že prihodnjo turistično sezono. »Občina Piran je objavila poziv vlagateljem, v katerem je dala na razpolago deset objektov v njeni lasti za namestitvene kapacitete, torej za namen razpršenega hotela. Nekaj se jih je že odzvalo, mi pa še naprej iščemo investitorje, tako da bi vse ponudnike v vasi vključili v razpršeni hotel, ki bi ga lahko upravljali tudi kot zadrugo ali kako drugače. Sicer pa ima Padna danes že 34 postelj, ljudje verjamejo v ta projekt, tako da verjamem, da bomo po tej poti nadaljevali s še večjimi koraki

Da je za razpršeni hotel v Padni precejšnje zanimanje, je potrdil tudi župan Peter Bossman. Poleg štirih interesentov iz Slovenije, se zanj zanimajo tudi vlagatelji iz tujine, zaradi česar je občina podaljšala poziv. Poudarja pa, da piranska občina ostaja 'pohabljena turistična destinacija', kljub temu, da je prva na seznamu najbolj turističnih občin. Država noče razumeti, da je za razvoj turizma ključna infrastruktura. Tako še vedno čakajo na podaljšanje vzletne steze na portoroškem letališču: »Že 12 let se borimo, da bi podaljšali stezo. Ministrstvo za infrastrukturo je zdaj le dodelilo sredstva za pripravo Državnega prostorskega načrta. Upam, da bomo vsaj tu naredili korak naprej. Še bolj žalosten primer je golf igrišče, saj gre za sago, dolgo 14 let. Vse kaže, da ga ne bomo imeli, dokler bo na tem mestu minister, ki ne razume, kakšna priložnost je to za celotno lokalno skupnost

Razpršene hotele, v katere se v obliki zadruge povežejo zasebni ponudniki nastanitev, poznajo že v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik verjame, da bi v Sloveniji prvi takšen hotel lahko dobili prav v Padni: »Iniciativa občine Piran je ena od teh, ki so najdlje v Sloveniji.Prepričan sem, da bo izmed 10-ih, 15-ih iniciativ, ki so trenutno zelo daleč v Sloveniji pri vzpostavljanju turističnih zadrug in posledično razpršenih hotelov, prav Padna tista, ki jo bomo drugo leto lahko že obiskali kot gostje

Sicer pa država za razvoj sodobnih podjetniških modelov v turizmu, med katere sodijo tudi turistične zadruge, v okviru finančne perspektive 2014 – 2020 namenja 45 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Lea Širok