V okviru tečaja, ki ga je organizirala Ortopedska bolnišnica Valdoltra so izvedli dva operativna posega, tečajniki pa so imeli priložnost vaditi z uporabo umetnih kosti. Foto: OB Valdoltra
V okviru tečaja, ki ga je organizirala Ortopedska bolnišnica Valdoltra so izvedli dva operativna posega, tečajniki pa so imeli priložnost vaditi z uporabo umetnih kosti. Foto: OB Valdoltra
Radio Koper/Mateja Brežan| Na sliki z leve: Radoslav Marčan, Ronald van Heerwaarden in Bogdan Ambrožič.
Na sliki z leve: Radoslav Marčan, Ronald van Heerwaarden in Bogdan Ambrožič. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Dr. Michele Malavolta, predstojnik oddelka za kolensko kirurgijo na kliniki Pederzoli v Veroni.
Dr. Michele Malavolta, predstojnik oddelka za kolensko kirurgijo na kliniki Pederzoli v Veroni. Foto: Radio Koper/OB Valdoltra

Metoda osteotomije, kirurškega rezanja in ravnanja kosti, ni novost. Posluževali naj bi se je že v prvi polovici 19. stoletja. Pred nekaj desetletji je bila še aktualna, nato pa se je začelo obdobje nameščanja protez. A stroka bi rada to pri pacientih zdaj premaknila v čim kasnejše obdobje. Na roko jim gre razvoj tehnologije, predvsem računalniške, s katero zdaj načrtujejo in tudi vodijo posege. Direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra, , pravi, da se te metode spet uveljavljajo: "In to na drugačen način. Zdaj smo lahko bolj natančni. Spomnim se, da smo pred 30 leti te korekcije delali po občutku. Danes se gre do stopinje natančno, posegi so vodeni računalniško. Skupina kolegov iz Nemčije, Nizozemske, Italije in drugod je to metodo uspela dvigniti na res visoko raven."

"Zdaj lahko te posege delamo z večjo gotovostjo. Ne le za pacienta, ampak tudi za samega kirurga. Zato so ti tečaji tako zelo pomembni. Da našim kolegom damo priložnost spoznati, kakšne so še možnosti in jih tega naučiti," pravi vodilni na tem področju, Ronald van Heerwaarden, iz Evropskega združenja za športno travmatologijo, operacijo kolena in artroskopijo. V sredini 90. let prejšnjega stoletja se je učil pri priznanem profesorju Reneju K. Martiju, spoznal številne paciente, ki jim je osteotomija pomagala. Začel se je posvečati večinoma tem tehnikam in danes se na Nizozemskem in v Abudabiju izključno ukvarja le s tem. "Počaščen sem, da sem tu v Valdoltri in da lahko izmenjujemo svoje izkušnje in znanje. V svoji karieri sem spoznal že veliko ljudi z degenerativno spremembo na kolenu, ki so jo povzročale ukrivljene noge. Nekateri so s tem živeli tudi 40 let ali več. Z izobraževanji, ki jih organiziramo po vsem svetu, širimo krog usposobljenih ortopedov. Tako bomo lahko paciente, ki so do zdaj živeli z deformacijami ali čakali na protezo, usmerili h kirurgom, ki so specializirani tudi za osteotomijo. Tu pri vas imate izjemne strokovnjake. Eden nepogrešljivih članov našega odbora je tudi tukajšnji ortoped dr. Ambrožič, ki razmišlja zelo napredno, inovativno. Razvijamo nove metode, delamo nove korake naprej in povem vam, globalno spreminjamo to področje."

Ortopedska bolnišnica Valdoltra te posege že izvaja in pri tem uporablja najsodobnejšo računalniško tehnologijo, poudarja Bogdan Ambrožič: "V določenih pogledih celo vodimo. Namreč uporabljamo računalniško navigacijo, operativne posege načrtujemo vnaprej, tudi s pomočjo animacije. V načrtih so tudi že novi materiali. In to taki, ki bi jih lahko tiskali v 3D. Za nas je to še izziv, a ponekod te materiale že uporabljajo." Poslanstvo delovne skupine je pomagati na biološki način, na način, ki omogoča hitro okrevanje, še poudarja Ambrožič. "Pri tej operaciji moramo biti izjemno previdni, uporabiti moramo vse znanje, ki ga imamo in ga pridobivamo. Osteotomija ima vedno večjo vlogo. Indicirana je namreč za paciente z zgodnjo obrabo ali popoškodbenimi deformacijami. Največ je bolnikov, ki so bili operirani na kolenu ali so imeli poškodovan hrustanec. Sklep se je tako počasi deformiral. Mi ga nato z rezanjem in korekcijo osi premaknemo ter sile v sklepu damo na pravo mesto."

"Pacienti po posegu živijo bolje in boljša kakovost življenja za sistem pomeni tudi manjši strošek," pa poudarja Michele Malavolta, predstojnik oddelka za kolensko kirurgijo na kliniki Pederzoli v Veroni. Ortopedska bolnišnica Valdoltra nima razloga, da bi zavidala drugim, še meni: "Ravno obratno. Evropa lahko zavida Valdoltri, mislim pa, da tudi Sloveniji. Potujem po celem svetu, a take strokovnjake, kot jih imate tukaj, redko srečam." Valdoltra je ena od pomembnih evropskih ortopedskih referenčnih centrov. Deluje na sekundarni ravni. Kljub večletnemu trudu in vlogam, da bi ji država omogočila status klinike, kar z delom nenazadnje že dolgo opravičuje, odgovora z ministrstva še ni.

Strokovna srečanja pa so tudi osebna srečanja. Nam je svojo zgodbo zaupal Malavolta: "Leta 2003 sem na Dunaju prvič srečal kolega Ambrožiča. Povedal mi je, da prihaja iz Valdoltre in da najverjetneje tega kraja ne poznam. Kako se je motil! Odprlo se mi je srce. Takrat sem delal v bolnišnici v kraju Malcesine ob Gardskem jezeru. In ta bolnišnica je nastala prav zaradi Valdoltre. Otroke, ki so po vojni sem prihajali na terapije s kisikom, so s pomočjo mednarodne organizacije Rdečega križa nato preselili v Treviso. Od tam pa v Malcesine, saj so poiskali kraj, ki bi bil tudi klimatsko podoben Valdoltri. Moj oče je bil tam dolga leta primarij in vedno mi je pravil o tem lepem kraju. In jaz danes sem prihajam na izobraževanje. Oče še ni uspel priti, a nekega dne ga bom pripeljal."

Mateja Brežan