Tako je nastajala rekonstrukcija dogodka leta 804. Foto: Radio Koper
Tako je nastajala rekonstrukcija dogodka leta 804. Foto: Radio Koper

Valter Krmac je prve obiskovalce že gostil, a pravo odprtje načrtuje konec leta. Ker pa je zaradi praznika in bližnje cerkvice Marijinega vnebovzetja 15. avgusta to tudi priljubljen kraj druženja, računa, da si bo kdo želel pogledati, kaj so v dveh letih in pol naredili: "Izhajamo iz dogodka leta 804, ko so se predstavniki istrskih mest s predstavniki Karla Velikega dogovorili, kako bodo tukaj živeli. V tem duhu je nastala rekonstrukcija objekta in to se bo poznalo na ponudbi."

Ekipa je že na delu, zaposlitev je dobilo osem ljudi. V prihodnje je želja Krmaca ureditev parka dobrega počutja in dejavnosti naturoterapije: "Katere dejavnosti bodo tu, še ne vem, to bomo prepustili strokovnjakom. Kupili smo še dve zemljišči, vse bo v sozvočju z naravo."

Ima pa še eno željo: "Da bi se pri ljudeh uveljavilo ime Placito de Risano in ne več Bobri, ki jih tukaj že več let ni."

Zaradi prenove je dostop do bližnje ribogojnice nekoliko spremenjen. Krmac tudi sicer obljublja, da bo pri ponudbi sodeloval z lokalnimi pridelovalci.

Pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi: