V vseslovenski preventivni akciji Varno z motorjem nas Agencija za varnost prometa, skupaj s policisti in drugimi službami, opozarja na to, da spomladanske vožnje z motorjem potekajo v zahtevnejših pogojih, čemur se je potrebno prilagoditi in tudi dobro pripraviti. V različne preventivne akcije so vpeta tudi društva, ki vabijo k obnavljanju znanja in udeleževanju delavnic vožnje z motorjem.

Člani Moto kluba Kondor v našem studiu. Foto: Radio Koper
Člani Moto kluba Kondor v našem studiu. Foto: Radio Koper

Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun poziva motoriste, naj pred začetkom sezonske vožnje z motorjem poskrbijo za tehnično brezhibnost vozil in naj vselej upoštevajo cestno-prometne predpise. Opozarja, da zima pusti posledice tudi na cestiščih: "Da so pozorni tudi na poškodbe vozišča, na pesek na vozišču in pa seveda, da pri vožnji upoštevajo, da je asfalt hladen in ne omogoča optimalnega oprijema."

Dario Benčič, upokojeni policist in inštruktor, poudarja, da je po zimskem premoru treba spodbuditi tudi psihofizično stanje: "Začeti moramo nekako bolj mirno. Prve vožnje naj bodo dolge do 100 ali 150 kilometrov, da obudimo znanje in s tem lažje dojemamo razmere. Šele kasneje in postopoma se odločimo za vse daljše ture."

Motorist mora biti vedno dobro viden ter z obleko popolnoma zaščiten. Zdravstveni reševalec, član Moto kluba Kondor, Saša Crnalić: "Lahko so poškodbe hrbtenice, lahko so rane po nogah. Ko motorist udari v vozilo pred seboj, ga vrže naprej in to so močne sile, ki delujejo na telo. Potem je res vprašanje, kaj bo z njim."

Varno z motorjem v novo sezono

V lanskem letu je bilo zabeleženih prek tisoč prometnih nesreč z udeležbo voznikov motorjev, kar je 10 odstotkov več kot v letu 2021. Umrlo je 14 voznikov, kar pa je najmanj od leta 1994, ko je bila uvedena elektronska podatkovna baza prometnih nesreč. Polovico prometnih nesreč, ki jih povzročil voznik enoslednega motornega vozila v obdobju od leta 2018 dalje, je neprilagojena hitrost. Sledi nepravilna stran oz. smer vožnje.

Moto klub Kondor 15. aprila ob Bonifiki prireja preventivno akcijo s poligonom, na katerem se bodo motoristi lahko preizkusili. Stipe Vincek: »To je že 17. leto, ko poskušamo privabiti motoriste, da se ogrejemo za sezono, se pripravimo. Vsa ta leta nam pomagajo policisti inštruktorji, reševalci, gasilci. V bistvu vsi, ki smo vpleteni v promet. Obudili bomo znanja in naš glavni namen je, da se potem varno zapeljemo na cesto.«