Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Atopijski dermatitis je v izrednem porastu in po pojavnosti že prekaša astmo. Z njim se sooči od 10 do 30 odstotkov otrok. Težave se lahko pokažejo že pri dojenčkih. To je neozdravljiva kronična bolezen, natančnega vzroka za nastanek stroka še ne pozna.

Zahtevno zdravljenje, včasih brez rezultatov

Zdravljenje je izredno zahtevno, dolgotrajno in prilagojeno posamezniku. Praksa v našem zdravstvenem sistemu so alergološki testi in pregled pri dermatologu, mazanje z negovalno kremo in dodatna mazila ali antihistaminiki, ki v določenih primerih pomagajo pri srbenju in hitrejšem celjenju kože. Kot pravi ustanoviteljica in predsednica Društva Atopijski dermatitis, Špela Močnik: "Če smo preizkusili eno, dve, morda pet različnih krem, to še ni nič. Najmanj 50 imen različnih preparatov lahko v trenutku naštejem. Težava je v tem, da nekaterim pomaga nekaj, drugim pa kaj drugega. Naš vsakdan se vrti okoli tega, izredno pozorni moramo biti na vse zunanje dejavnike. Živila in pripomočki, ki jih smemo uporabljati, so izjemno dragi. Izpuščaji so srbeči, otroci se praskajo, prihaja do odprtih ran. Koža je dovzetna za vse možne okužbe. S to boleznijo se moramo naučiti živeti. In ne potrebujemo pomilovanja, smo borci. Prosimo le za razumevanje."

Špela Močnik je s soprogom društvo ustanovila pred dobrimi štirimi leti. Po tem, ko je še četrtega otroka pripeljala k zdravniku zaradi suma na bolezen: "Vse informacije z veseljem posredujemo. Starši marsikaterih pravic ali olajšav ne poznajo. To velja, na primer, za dodatne dneve dopusta, pravico do zdraviliškega zdravljenja, finančno pomoč. Pomagamo jim z nasveti, izkušnjami iz lastne prakse."

Razumevanje, ne pomilovanje

Letošnji svetovni dan poteka pod geslom "Stopimo skupaj za atopijski dermatitis". Zdravnica Breda Prunk Franetič pravi, da so otroci in starši v veliki stiski: "Značilno je, da eno obolenje prehaja v drugo. Atopijski dermatitis v otroštvu se lahko v odrasli dobi razvije še v astmo in alergijski rinitis. Poudariti je treba, da to ni nalezljiva bolezen. Včasih res izgleda hudo in grdo. Ena sama krasta po celem telesu, še posebej, ko gre za superinfekcijo. A to se ne prenaša na druge. Pomembno je, da to okolica ve in sprejme."

Kot je še povedala Špela Novak: "Če vas karkoli zanima, vprašajte. Živimo s to boleznijo in bomo z veseljem povedali več o njej. Tudi otroci radi kaj povedo. Veliko težje je prenašati začudene poglede ali celo skomiganje z rameni in obračanje oči, ko prosimo za to ali ono prilagoditev."

To je samo nekaj poudarkov iz svetovalne oddaje, ki ji lahko prisluhnete prek spodnje povezave.

Svetovalno oddajo je pripravila Mateja Brežan