Zasedba Ikebana Foto: Gora Rocka/Sani Može
Zasedba Ikebana Foto: Gora Rocka/Sani Može

Gora Rocka je nastala iz žura za obletnico športnega društva, danes pa je to festival, ki ga letno obišče več kot deset tisoč obiskovalcev. Kot pravijo organizatorji, se to ne bi moglo zgoditi brez obiskovalcev in brez zagretih prostovoljcev, ki svoj prosti čas namenjajo delu za festival. Nicolas Vanek je zadovoljen, da se po epidemičnih časih festival vrača domov na Šentviško Planoto: "Gora rocka se je po dveh letih vrnila tja, kamor spada, na prizorišče na Šentviški planoti. Mi smo navdušeni. Tudi pri obiskovalcih se vidi, da se radi vračajo sem."

Nikolas Vanek in terenska ekipa Radia Koper Foto: Gora Rocka/Sani Može
Nikolas Vanek in terenska ekipa Radia Koper Foto: Gora Rocka/Sani Može

Kako pa se je Šentviška planota spreminjala oziroma kje je danes, nam je povedala Karla Kofol, etnologinja, kustosinja v Tolminskem muzeju, ki prihaja prav s Šentviške planote: "V 50 letih je planota doživela veliko sprememb. Nekoč je bila predvsem kmečko, ruralno območje. Danes ni več tako, kmetov je le nekaj, večina prebivalcev se zdaj preživlja z delom v dolini, večina odhaja na delo v Tolmin, Novo Gorico, Idrijo, Tolmin in še kam."

Radio Koper se je po dveh letih okrnjene izvedbe vrnil na Goro in skušal ujeti utrip dobrodelnega rockanja. Letos je pri izvedbi sodelovalo kar 250 prostovoljcev. Eden od njih je tudi moderator Daniel Zalokar, ki se na planoto pripelje od daleč – vrsto let prevozi kar 250 km: "V teh letih sem spoznal skoraj večino lokalnih prebivalcev in lahko rečem, da so glavna stvar. So tako srčni, ko vidiš, kako živijo s tem festivalom, prav ne moreš, da jim ne bi priskočil na pomoč!"

Zasedba Ikebana, ki je ustvarila himno Gora Rocka, je tudi leta 2019 nastopila za radio Koper s festivala. Prav takrat so bili ameriški astronavti na usposabljanju v Škocjanskih jamah in ker jim je bil koncert tako všeč, so ga predvajali na mednarodni vesoljski postaji. Radio Koper je torej "kriv", da je Ikebana prvi slovenski bend, ki je zazvenel v vesolju.

Letošnja izvedba festivala predstavlja tudi premik za Radio Koper: najava obiska Gore Rocka 2022 je naša prva objava na Instagramu.