David Kodarin (levo) in Miha Krečič (desno). Foto: Promocijsko gradivo
David Kodarin (levo) in Miha Krečič (desno). Foto: Promocijsko gradivo
Ekološka stranišča Kakis

Zunanje sanitarije nam pogosto vzbujajo nelagoden občutek. Plastična kemična stranišča pa so dobila hudo konkurenco. Na trgu smo namreč zasledili lesena ekološka stranišča, ki za svoje delovanje praktično ne potrebujejo energentov, njihov ekološki izpust pa je ničeln. Eko stranišča Kakis sta nam predstavila inovatorja in Miha Krečič.

V čem se vaše sanitarije razlikujejo od običajnih, ki jih imamo doma?

"Velika razlika je ta, da ne uporabljamo ne vode in ne kemije. Vsa organska snov se predela na lokaciji. To pomeni, da je ne pošiljamo nekaj kilometrov proč v čistilno napravo in tam predelujemo. Privarčujemo pri vodi in pri energiji za predelavo človeškega odpadka."

Kakšni so materiali oziroma kako poteka uporaba in izdelava takega stranišča?

"Veliko časa smo si vzeli za arhitekturno zasnovo, zato, da smo ga naredili večjega, bolj prostornega, da je tudi notranjost čim bolj prijetna, zato smo uporabili les kot naraven material, vezane plošče, da jih lahko lažje obdelujemo. Sistem je narejen tako, da se lahko sestavi in razstavi zelo hitro. Postavitev je zelo enostavna, noter je vgrajen kompostnik, ki je na kolesih in se ga lahko avtonomno, neodvisno od kabine, odklopi in zamenja s praznim."

Kje se je rodila ta zamisel?

"Meni so mi stranišča že od malega delala probleme, nisem mogel uporabljati javnih stranišč, v mladostniških letih se je stvar samo še stopnjevala, delal sem tudi na gradbišču, kjer sem se izogibal tovrstnim straniščem, tako da sem pomislil, da neka boljša alternativa mora obstajati na trgu."

Kako poteka proces izločanja?

"Uporaba je enostavna, kot vse ostale sanitarije. Se usedemo na školjko in opravimo svojo potrebo. Ko izločamo tekočino, se ta zbere v zrakotesen rezervoar in tukaj preprečimo smrad in tvorjenje plinov. Blato pa se zadrži na zgornjem delu kompostnika in ga potem posipamo z žagovino oziroma z drugim naravnim materialom. Ta blato dodatno izsuši in ko je suho, ne smrdi, poleg tega nam prepreči, da bi videli blato prejšnjega uporabnika."

Stranišče Kakis ste postavili na številna mesta, celo na izolski svetilnik, zaradi lesene zasnove se precej hitro ujame z naravnim okoljem.

"Narejeno je tako, da deluje kot element urbane opreme, zasnovano je tako, da ga lahko damo v urbano središče ali na podeželje, park, golf igrišče, zasebno posest ... prostoru bo dodalo nekaj več, ne kot smo navajeni pri kemičnih sanitarijah, ki delujejo kot tujek."

Z blatom, ki ga štiričlanska družina izloči, se lahko družina greje skoraj pol zime. To drži?

"Da, blato ima podobno energetsko vrednost kot premog. Izračunali smo, koliko blata bi se nabralo v enem letu, koliko ostane predelanega blata, in ga primerjali s premogom."

Kakšne so vaše zamisli za prihodnost? Rešitve Kakis?

"Za zdaj smo pri standardnih enotah, delamo na tem, da bi se lahko tak sistem uporabljal tudi v hišah, novogradnjah. Delamo na tem, da bi ustrezno nadomestili modele za najem, delamo še s partnerji iz tujine, s katerimi razvijamo sisteme urinatorjev za prireditve. Nove izdelke bi radi predstavili že letos."

Pogovor Blaža Maljevca z inovatorjema lahko poslušate na povezavi nad besedilom.

Ekološka stranišča Kakis