Zavijanje na desno ob rdeči luči na semaforju je v našem prostoru novost. Foto: RTVSLO
Zavijanje na desno ob rdeči luči na semaforju je v našem prostoru novost. Foto: RTVSLO

Direkcija za infrastrukturo je testno postavila tri znake, pet jih že stoji tudi na mariborskih križiščih, na Primorskem takšne rešitve še niso implementirali.

Na ministrstvu za infrastrukturo kot glavni razlog za vpeljavo novega pravila omenjajo predvsem večjo pretočnost v prometu. "Predvidevamo, da bodo v začetni fazi takšne ureditve prisotne predvsem na občinskih cestah, v enopasovnih križiščih, kjer je gostota prometa razmeroma majhna. Takšno predvidevanje temelji predvsem na dejstvu, da gre za novo prometno urejanje, ki v Republiki Sloveniji še ni vzpostavljeno, ter na prometni varnosti vseh udeležencev cestnega prometa kot temeljnem načelu Zakona o pravilih cestnega prometa," so sporočili z ministrstva.

Z novogoriške mestne občine so sicer sporočili, da imajo šest semaforiziranih križišč na občinskih cestah in tri križišča občinskih in državnih cest. "Urejanja se še nismo lotili, ker še niso jasne vse smernice glede ustrezne signalizacije. Tehnično izvedljivost in prometnovarnostni vidik bomo še preverili," so zapisali.

Tabla, ki označuje dovoljeno zavijanje v desno pri rdeči luči. Foto: MMC RTV SLO/MOM
Tabla, ki označuje dovoljeno zavijanje v desno pri rdeči luči. Foto: MMC RTV SLO/MOM

Ponekod po svetu je možnost zavijanja desno pri rdeči luči že dolga leta uveljavljena praksa. Prvi so to prometno pravilo na svojih cestah uvedli Američani, v Kaliforniji so ga vpeljali že kmalu po drugi svetovni vojni. Kot so zapisali na spletni strani Zvezne uprava za avtoceste (FHWA), so pristojni organi prometno pravilo v večjem obsegu začeli uvajati v 70. letih, s čimer so želeli, da bi vozniki tako manj časa čakali na križiščih in na ta način privarčevali gorivo.
V prvi vrsti je šlo namreč za odziv na pomanjkanje motornega goriva v letu 1973, do česar je v ZDA prišlo, ko so arabske izvoznice s Savdsko Arabijo na čelu uvedle prepoved prodaje nafte zahodnim državam, ki so v jomkipurski vojni podpirale Izrael. Zavijanje desno pri rdeči luči se je nato hitro razširilo po ozemlju ZDA in od leta 1980 dalje je z nekaj lokalnimi izjemami (mednje spada denimo mesto New York) dovoljeno v vseh zveznih državah in na vseh semaforiziranih križiščih, kjer to ni izrecno prepovedano. Takšno ureditev, ki velja še v Kanadi, Mehiki in nekaterih južnoameriških in azijskih državah, se je prijelo tudi ime `zahodna´ ali `permisivna´ verzija možnosti zavijanja desno ob rdeči luči.

Na drugi strani Atlantika je takšna prometna ureditev relativno nerazširjena. Tudi kjer je ta možnost v veljavi, je zavijanje desno pri rdeči luči v nasprotju z ZDA v Evropi prepovedano povsod, kjer tega ne določa poseben prometni znak. V Vzhodni Nemčiji so takšno ureditev uvedli že leta 1978, kljub drugačnim načrtom oblasti pa se je prometno pravilo, ki so ga Zahodni Nemci v pogovornem jeziku imenovali kar `socialistični desni zavoj´, zaradi pritiskov javnosti ohranilo in po celotnem nemškem ozemlju razširilo tudi po združitvi v novo državo. Kasneje je prometno pravilo v svojo zakonodajo uvedlo več drugih evropskih držav. Takšno prometno rešitev, kot se postopoma vpeljuje na slovenske ceste, po navedbah ministrstva za infrastrukturo poleg Nemčije, med članicami Evropske unije uporabljajo še v Litvi, Belgiji in Franciji.

V jutranjem programu Radia Koper smo sicer zbrali nekaj mnenj poslušalk in poslušalcev na temo zavijanja desno pri rdeči luči semaforiziranega križišča.

"Verjetno tako varno še ni. Na začetku dokler se vozniki na to ne navadijo. Mislim pa, da ko se bo to prijelo, ko se bomo na to navadili, potem bi znalo to biti pozitivno."

"Iskreno povedano, ne vem. Nisem sploh razmišljala o tem, zagotovo bom pa bolj previdna. Previdna bom, da ni nobenega avtomobila na levi strani."

"Samo, da obstoja preglednost z leve strani. Tisti, ki vozi, mora prvo pogledati na levo. Pogledati, če je pot prosta. Potem lahko zavije na desno, četudi je na semaforju rdeča luč!"

"Levo ali desno, šlo bo na tesno!"

"Preveč je polemik glede zavijanja desno v semaforiziranem križišču. Kot da je to velika umetnost, zamenjati steklo oranžne barve na semaforju."

"Dolgo smo čakali na to. Enako bi moralo biti na prehodih za pešce, da lahko varno prečkaš cesto. Kljub rdeči."

"Ne trobite za menoj, če te možnosti ne bom uporabila. To ni obveznost!"