Foto: KUD Pod borom Ankaran
Foto: KUD Pod borom Ankaran

V poletja, ko sta bila morje in plaža stičišče pomembnih srečevanj, navezovanja stikov in nabiranja školjk na ankaranskem polotoku, nas je popeljala Alenka Bogatec. "Res bi lahko rekla, da sem odraščala v Ankaranu. Takrat smo bili še ena občina. Mama naju je z bratom peljala zgodaj zjutraj na Sv. Katarino. Še danes stoji tam bor, ki nam je takrat dajal senco."

Mladostni spomini tudi danes bogatijo sprehode ob morju. "Lepo je tudi danes, ko prideš na isto mesto. V bližini je tudi školjčišče, ki večere popestri. Teh ne nabiramo tako kot včasih, ker je to posebna vrednost. Ko pogledaš tisto lepo školjkico, ti je milo pri srcu, ker se spomnimo na otroštvo."

Foto: Občina Ankaran/Jaka Ivančič
Foto: Občina Ankaran/Jaka Ivančič

Plaže so bile in bodo mesto druženja. Tudi mladi Ankarančani, ki jim je občina zaupala skrb za dogajanje in ponudbo na plaži Študent, so z veliko resnostjo in odgovornostjo pristopili k oblikovanju programa. Zala je v smehu razložila, da se v Ankaranu ne ločujejo po generacijah, po 18. letu se vsi skupaj družijo. "Se pa na plaži Študent trudimo delati program za mlade, ker je tega še vedno premalo." "Osnovno vodilo so vsebine, ki so privlačne za mlade. Zelo radi pa ponudimo priložnost mladim še neuveljavljenim umetnikom," je povedal Luka, ki z Zalo pripravlja program.

Ankaran je priljubljen kraj med obiskovalci, gosti in tudi nastopajočimi

Mnogi nastopajoči so očarani nad odrom v čarobnem naravnem okolju, pa naj bo to na plaži v Valdoltri ali na Študentu, ki sta najpomembnejši poletni prizorišči dogajanja.

Foto: KUD Pod borom Ankaran
Foto: KUD Pod borom Ankaran

Tudi v Turistično-informacijskem centru Ankaran opažajo vedno večje zanimanje za dopustovanje v njihovi občini. Beležijo izredno veliko povpraševanja po nastanitvah, tako zasebnih kot hotelskih.

Ankaran zaznamujejo naravne znamenitosti, ki jih lahko obiskovalci zaradi ugodne lege spoznavajo vse leto, ne zgolj poleti, ko je število gostov enako številu prebivalcev v občini. Trajnostnega turizma v smeri zelene butične destinacije se veselijo tudi občani.

V ankaranskem Kulturnem društvu Pod borom s svojimi dogodki – pripravljajo razstave, glasbene dogodke, literarne večere – ustvarjajo in ohranjajo sožitje med prebivalci in z majhnimi pozornostmi opozarjajo na krhkost in skrb za naravno okolje, nam je zaupala umetnica Mirjam Senica in izpostavila dogodek, ki se ga lahko še udeležite: "Vsakoletni dogodek, ki se ga vsi otroško veselimo, je barvanje kamenčkov ob mednarodnem dnevu prijaznosti. To je 13. novembra. Lani smo jih barvali vsak na svojem domu z drobnim opisom na kamenčku, da imata beseda in misel moč in da smo še vedno lahko drug drugemu največji dar."

Debeli rtič. Foto: Reuters
Debeli rtič. Foto: Reuters

Ljudi, ki bi radi obogatili življenje v Ankaranu, ni malo. Tako na kulturnem kakor tudi na športnem ali socialnem področju so številni, ki imajo zamisli in jih tudi udejanjajo. S svojim delom in znanjem so pripravljeni prispevati pri oblikovanju programa v občini, je zagotovila Alenka Bogatec, ki je tudi predsednica Kulturnega društva Pod borom in upa, da bodo v prihodnjih letih dobili tudi kulturni dom.

Ankaran s svojim naravnim okoljem očara številne ljubitelje narave in fotografe. Navdušeni so tako nad klifom na območju Krajinskega parka Debeli rtič kot nad benediktinskim samostanom sv. Nikolaja iz 11. stoletja. Kot samostan je deloval vse do leta 1641, danes pa je v njem hotel s štirimi zvezdicami. Na njihovih fotografijah se poleg čudovitih sončnih zahodov znajdeta tudi edini sredozemski slani travnik v Sloveniji, sicer eden redkih na celotni vzhodni jadranski obali, ter pokopališče školjk.