Foto: Bonistra
Foto: Bonistra

Poleg nasadov oljk in vinskih trt je zadnja leta v Istri opaziti čedalje več vrtov z avtohtonimi zelišči in dišavnicami. H gojenju teh za telo in dušo blagodejnih rastlin sta kmete spodbudili predvsem ugodna klima in preprostost gojenja. Večine namreč ni potrebno tretirati, saj si zaščito proti škodljivcem in boleznim ustvarijo sama.

Jana Bergant pravi, da je svoje poslanstvo našla v gojenju avtohtonih istrskih zeliščih in dišavnic v dolini Dragonje. "Življenje te lahko pripelje v nek kraj, kjer se počutiš kot doma in to se je zgodilo meni v dolini Dragonje. Tu sem našla celo paleto dišečih rastlin, mediteranskih zelišč, ki so me pritegnila." Letos se ji je porodila ideja, ki bo tudi ugledala luč sveta: "Od nekdaj si prizadevam, da bi čim več tukajšnjih ljudi poleg oljk in trt začelo gojiti tudi zelišča. In tako sem prišla na idejo, da vsi mi na en dan odpremo na stežaj svoja vrata in ljudem ponudimo, da nas obiščejo, da vidijo, kaj delamo, da vidijo naše nasade, torej ne da pridejo na stojnico, ampak da se pokaže naša pristnost."

Na Dnevih odprtih vrat zeliščnih kmetij in vrtov Istre bo 18. in 19. junija 2022 sodelovalo osem kmetij in en zeliščni vrt (seznam in program najdete tu). Spletati bo mogoče venčke ali butarice iz sivke, obiskovalci bodo spoznali uporabo zelišč v kulinariki, se preizkusili v destilaciji avtohtonih rastlin, si privoščili košarico istrskih dobrot na prostem, naredili repelente in kozmetične izdelke, so podali na pohod Od sivke do sivke ... "Nekateri dogodki zahtevajo predhodno prijavo, posamični denarni prispevki so namenjeni zgolj kritju materialnih stroškov na delavnicah," poudarja Bergantova.