Foto: Zasebni arhiv SoNo Arhitekti
Foto: Zasebni arhiv SoNo Arhitekti

Investitorji in arhitekti načrtovanega turističnega kompleksa višjega cenovnega razreda prihajajo s Primorske, vrednost gradbenih in preostalih del pa ocenjujejo na več deset milijonov evrov. Objekt bodo zgradili med vasicama Fojana in Medana na 14.500 kvadratnih metrih površin. Njegova zunanja podoba bo na moderen način interpretirala briško pokrajino. Gostom bo na voljo skoraj sto hotelskih sob in suite, kongresni center, vinarna, restavracija, trije notranji in zunanji bazeni, holistični center in predvidoma 17 glamping enot.

Vrednost naložbe je zaradi spreminjajočih se razmer na trgu težko oceniti, vendar bo najverjetneje presegla 30 milijonov evrov, je na predstavitvi povedal investitor Matej Lah, sicer direktor družbe BHR Resort in nepremičnine. Zakaj so se odločili za investicijo? "Čas korone nam je dal misliti. Videli in prepoznali smo dodaten izziv oziroma potrebo po diverzifikaciji oziroma investiranju v lastno domačo okolje. Mi vsi izhajamo iz teh krajev, zato nam je bila želja, da bi doma in po 30 letih tujine ustvarili skupen projekt."

Foto: Zasebni arhiv SoNo Arhitekti
Foto: Zasebni arhiv SoNo Arhitekti

Kako nevsiljivo umestiti turistični kompleks v briško terasasto pokrajino, je bil največji arhitekturni izziv, razlaga Nina Tešanović iz arhitekturnega biroja SoNo Arhitekti: "To smo tako naredili, da smo del hriba odstranili in zamenjali etažne terase hotela in spa program."

Tašanović opiše še druge podrobnosti briškega Spa Resorta: "Sam spa hotel ima pet nadstropij: klet, pritličje in tri nadstropja. Parkirišče bo v kleti in bo imelo 111 parkirnih prostorov, sob je 93. Tukaj so še program kongresnega centra, prostor za vinarno, restavracije in restavracija z barom na vrhu."

Investitor zaradi nepredvidljivih razmer na finančnem trgu in v gradbenem sektorju pušča odprta vrata za morebitne soinvestitorje. "Ne zapiramo vrata nikomur, ki bi lahko doprinesel k izboljšavi, uresničitvi projekta. Odvisno bo tudi od tega, kakšne bodo razmere na trgu dolžniškega kapitala. Da bo potrebna pomoč z zunanje strani, ali investitorjev, financerjev, države, je dejstvo…" še dodaja Lah.

Poleg družbe BHR Resort in nepremičnine, ki jo vodi Matej Lah, so soinvestitorji projekta še njegova partnerica in družba 123 Hiška. Direktorica te je Maja Lozej.