Vse podarjene zvezke bodo v avgustu razdelili med več kot 12 tisoč otrok. Foto: BoBo
Vse podarjene zvezke bodo v avgustu razdelili med več kot 12 tisoč otrok. Foto: BoBo

Stiske se zaradi epidemije covida-19 še poglabljajo, ugotavljajo tako v Slovenski kot v Škofijski karitas Koper. Z letošnjo akcijo Pokloni zvezek so zbrali nekaj prek 4.100 zvezkov in 487 drugih šolskih potrebščin, sami pa kupili še 5.100 zvezkov in razdelili za 22 tisoč evrov vrednostnih bonov za nakup šolskih potrebščin. S tem pomagajo približno 700 družinam oziroma od 1.300 do 1.500 šolarjem, ocenjuje Marjana Plesničar Jezeršek iz Škofijske karitas v Ajdovščini: "Najprej se jim vedno ponudi hrano in higienske potrebščine, potem pa tudi, če je potrebno, plačilo položnic. Povpraševanja je največ po plačilu položnic. Zdaj, če upoštevamo korono, se je število prošenj za pomoč povečalo za približno deset odstotkov."

Karitas pomaga v Sloveniji več kot 20 tisoč družinam z otroki in stiske se v zadnjem času povečujejo, ugotavlja Jana Flajs iz Slovenske karitas: "V primerjavi z lanskim letom beležimo rahel porast pri naročilu paketov s šolskimi potrebščinami, večji porast prošenj pa je opazen pri pomoči za nakup delovnih zvezkov."

Vse podarjene zvezke bodo v avgustu razdelili med več kot 12 tisoč otrok. V Slovenski karitas pa nadaljujejo z akcijo Otroci nas potrebujejo, s katero zbirajo denar za pomoč pri nakupu šolskih potrebščin.

Že pred epidemijo je v družini pod pragom revšpčline živel vsak 10. učenec. V zadnjem letu so podatki še bolj zaskrbljujoči. Poti za pomoč je več, samo poiskati jih je treba.