Eden prvih transformatorjev električne napetosti v Mariboru Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Eden prvih transformatorjev električne napetosti v Mariboru Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

4. aprila 1883 je časnik Marburger Zeitung poročal, da je podjetnik Karl Scherbaum v Mariboru uspešno vpeljal eno zadnjih tehnoloških novosti razvitega sveta.

V svojem mlinu je parnemu stroju dodal dinamo in razvil električno napeljavo, tako da je zasvetilo 36 Edisonovih žarnic z ogleno žarilno nitko. To se je zgodilo zgolj štiri leta po tem, ko je T. A. Edison v ZDA patentiral takšno žarnico. Dober mesec dni kasneje so električne luči zasvetile tudi v Postojnski jami, ki je bila za obiskovalce odprta že od leta 1819.

Ob obisku prestolonaslednika Rudolfa Habsburškega leta 1888, smo v Mariboru začasno dobili prvo električno javno razsvetljavo na Slovenskem. Maribor so takrat osvetlili z električno razsvetljavo iz Scherbaumovega mlina. V Götzovi pivovarni so leta 1900 proizvedli okoli 30 kW moči toka za potrebe delovanja obrata. Podjetnik Franz Neger je namestil dinamo na dizlov pogonski motor, Mariborska plinarna pa je proizvajala električno energijo s pomočjo dinama na plinski pogon.

Ko je bila leta 1918 zgrajena hidroelektrarna Fala, prva elektrarna na Dravi in leto pozneje še daljnovod med Falo in Mariborom, je bilo mesto 2. oktobra 1920 povezano s srednjenapetostnim in nizkonapetostnim omrežjem, ki ga je zgradilo Mestno elektriško podjetje.

Projekt je vključeval nizkonapetostno omrežje napetosti 220/380V in razdeljevalno omrežje napetosti 10 kV. Priključenih je bilo 22 transformatorskih postaj.

Prva stalna električna javna razsvetljava je v oktobrski večerni mrak Maribora pred stoletjem zasvetila na Slovenski in Gosposki ulici, kjer so električne svetilke zamenjale dotedanje plinske.

Na jugovzhodnem robu mestnega parka še vedno stoji transformator električne napetosti prve generacije, eden od 22-ih, ki so pred stoletjem Maribor pospremili v novo dobo.

O elektrifikaciji Maribora so obširno spregovorili tudi na lanskoletnem znanstvenem simpoziju Prelomni dogodki leta 1919, ki ga je ob sodelovanju Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča, ZRC SAZU, Zgodovinskega inštituta Milka Kosa in Akademije distribucije Elektro Maribor pripravil Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Na njem sta o začetkih elektrifikacije na Slovenskem spregovorila dr. Stane Granda in dr. Orest Jarh, mag. Gregor Novak je orisal nastajanje hidroelektrarne Fala in razvoj elektrifikacije na širšem mariborskem območju v času Kraljevine SHS, dr. Martin Bele plinifikacijo in elektrifikacijo Maribora do prve svetovne vojne, predsednik uprave družbe Elektro Maribor mag. Boris Sovič pa je predstavil zanimivosti iz urbane zgodovine tehnologije v navezi s Scherbaumovim projektom prve električne žarnice v Mariboru.

Poglej in povej: 100 let od začetka distribucije električne energije v Mariboru