Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Naša gosta sta bila dr. Fanika Krajnc Vrečko, doktorica teologije in literarna zgodovinarka, prej pa dolgoletna vodja Teološke knjižnice v Mariboru in univerzitetni profesor dr. Stanislav Slatinek, ki je že skoraj dve leti župnik na Studencih.

Dr. Stanislav Slatinek je že 30 let vključen v pedagoški proces na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, torej od leta 1994. Od takrat naprej je tudi sprejel službo na cerkvenem sodišču v Mariboru in pred enajstimi leti postal njegov predsednik. Je tudi prodekan na Teološki fakulteti in vodja enote v Mariboru.

"Takrat, ko me je gospod nadškof Alojzij Cvikl povabil, da bi postal še župnik, sem se kar malo ustrašil. Poleg vseh služb, še eno tako zahtevno službo, biti pastir ene velike župnije, ker namreč Studenci obsegajo skoraj šest, verjetno sedem tisoč prebivalcev, od tega verjetno velika večina katolikov. Zato sem od začetka malo zatrepetal, potem sem si pa mislil takole: sv. Jožefu se ne smem zameriti in sem potem to nalogo tudi sprejel. Sedaj pa vidim, da je pravilna odločitev, čeprav še vedno opravljam vse službe, vsaka zahteva velik napor, gotovo pa mislim, da Bog da poseben blagoslov, tudi, če sem poleg vseh drugih služb še župnik," je povedal dr. Slatinek.

Kot je povedala sogovornica dr. Fanika Krajnc Vrečko, so s svojim novim župnikom tudi farani na nek način na novo zavihali rokave in predihali duhovno tvarino tega dela urbanega Maribora, torej Studenc. "Pred tremi leti, ko smo izvedeli, da kapucini zapuščajo Maribor, smo bili Studenčani nekako šokirani, ker med nami je dolga leta bil pater Vinko, ki je veliki večini prebivalcev pomenil neko duhovno oporo, ne glede na to ali so hodili v cerkev ali ne. Bil je tudi častni krajan Mestne četrti Studenci in spraševali smo se, kaj sedaj. Nekateri še danes mislijo, da po Vinku ni več župnika na Studencih. Ampak, če pogledamo velikonočni blagoslov jedi, ko imamo pet ali šestkrat v dnevu nabito polno cerkev, takrat vemo, da je na Studencih veliko ljudi, ki čutijo pripadnost naši župniji. Ob nedeljah hodimo iz cerkve res napolnjeni z duhovno besedo, ki nam jo naš župnik pri nagovorih polaga na srce in mislim, da si res vsak lahko vzame s seboj to, kar v danem trenutku potrebuje."

Dr. Slatineka smo vprašali tudi, kako so ga Studenčani sprejeli?
"Vedno znova sem se z veseljem podal na pot k Svetemu Jožefu. Od začetka malo s strahom, sedaj pa vedno z večjim pogumom, tudi z večjo ljubeznijo. Težko bi rekel sam od sebe, kako so me Studenčani sprejeli, vsekakor mislim, da smo postali že ena družina. Tako vidim iz odmeva. Namreč, z velikim veseljem gradim občestvo, ker čutim, da je pravzaprav potrebno, da skupaj gradimo tole našo župnijo Sv. Jožefa, ki ima izredno lepo, pa tudi bogato stoletno tradicijo."

Foto: MMC RTV SLO/Župnija Sv. Jožef Studenci Maribor/Jasmina Bauman
Foto: MMC RTV SLO/Župnija Sv. Jožef Studenci Maribor/Jasmina Bauman

19. marca so zaznamovali god Sv. Jožefa. "Takrat smo prvič povabili naše vernike k praznovanju. Slovesnost bo vodil naš mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Hkrati obhajamo na ta dan tudi župnijski dan in bomo skupaj pod šotorom tudi malo praznovali. Računamo na velik obisk," še pove dr. Stanislav Slatinek.

"Če nimamo nekoga, ki nas vodi, recimo tako kot sedaj, ko sem omenila nagovore našega župnika, lahko vsak človek začuti to našo povezanost, to občestvenost. Če želiš, da bo tebi dobro, je prav, da tudi stopiš zraven in kaj pomagaš. Da ne opazujemo vsi od strani, prav je, da kjer vidiš, da lahko pomagaš, stopiš zraven in pomagaš," pa je med drugim poudarila dr. Fanika Krajnc Vrečko.

"Naša cerkev ima izredno bogato zgodovino in letos hočemo praznovati obletnico posvetitve prve cerkvice, ki dejansko zdaj ne obstaja več, gotovo pa je na tem mestu stala vsaj v letu 1675, mogoče kako leto prej. In v tem času, v zelo kratkem času, je doživela velik uspeh, namreč postala je romarska, še prav posebej okoli leta 1680, ko je nastala kuga. Takrat je postala res recimo prepoznavna tudi v Vatikanu. To mi daje eno veliko veselje, eno tolažbo, da jo je celo papež Inocenc leta 1678, že odobril kot cerkev, ki ima lahko popolni odpustek za vse romarje, ki prihajajo. Kasneje po letu 80, tam leta 84 imamo pa dokument, ki dokazuje, da je papeški nuncij na Dunaju napisal pismo lavantinskemu škofu grofu von Stadionu, da sme posvetiti to prvo cerkvico. In prav tega se zdaj veselimo, to želimo obhajati na lep, prazničen način, tako, da bi se vsi župljani pa tudi drugi krajani, vsi Studenčani zavedali, kako en velik biser je med nami, eno izredno bogato preteklost imamo, ki jo želimo tudi na zunaj praznovati in ovrednotiti," je še povedal dr. Stanislav Slatinek.

Vabljeni k poslušanju verske oddaje Iz roda v rod, TUKAJ. Avtorja oddaje Tone Petelinšek in Jasmina Bauman pa želiva lepo nedeljo.