Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Danes so v občini Miklavž na Dravskem polju slovesno odprli nove prostore mariborske poslovne enote Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Investicija, vredna 300 tisoč evrov, je pomembna za prihodnost in razvoj znanosti na področju gradbeništva na mariborskem koncu, zaposlenim pa prinaša boljše pogoje za delo.

Zavod za gradbeništvo Slovenije je osrednji slovenski raziskovalni in strokovni inštitut na področju gradbeništva pri nas in opravlja preiskave in testiranja na področju materialov, gradbene fizike, konstrukcij, geotehnike in prometnic ter metrologije. V novih mariborskih prostorih, velikih 480 kvadratnih metrov, trenutno dela deset ljudi, ena etaža pa je v celoti namenjena laboratorijem, kjer raziskujejo tudi recikliranje oz. ponovno uporabo gradbenih materialov. »Gradbeništvo je pravzaprav največji proizvajalec odpadnih materialov, te pa je v smislu krožnega gospodarstva, kjer si želimo čim manj odpadkov, potrebno ponovno uporabiti,« razlaga direktor zavoda Aleš Žnidarič.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Zavod vse tesneje sodeluje tudi z mariborsko fakulteto za gradbeništvo. Prodekan Stojan Kravanja pravi, da sodelujejo zlasti pri znanstveno-raziskovalnih projektih, tudi ti pa bodo pripomogli k še večjemu razvoju slovenskega gradbeništva: »Vedno več je trajnostnega gradbeništva, uporabe trajnostnih materialov, energetsko učinkovitih stavb. O teh vsebinah na univerzi tudi vedno več predavamo, v gradbenih podjetjih pa vedno več tega tudi udejanjajo.«

Da je odprtje novih prostorov zavoda v občini Miklavž velika pridobitev tudi za lokalno okolje, je izpostavil župan Egon Repnik in dodal, da od zavoda veliko pričakujejo, zlasti pri zagonu gospodarstva, uvajanja inovacij in raziskav, s čimer računa, da se bo vzhodna regija hitreje približala razvitejši osrednji Sloveniji in Evropi. Po besedah direktorja Žnidariča je prav podpora industriji, državi in lokalnim skupnostim, ob razvoju in raziskavah, osrednja naloga zavoda za gradbeništvo.