Gostja Radijske tribune je bila varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin Radiotelevizije Slovenija Marica Uršič Zupan (na fotografiji desno). Foto: Radio Maribor
Gostja Radijske tribune je bila varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin Radiotelevizije Slovenija Marica Uršič Zupan (na fotografiji desno). Foto: Radio Maribor

Regionalni RTV center Maribor je danes obiskala varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin Radiotelevizije Slovenija Marica Uršič Zupan, ki je petletni mandat varuhinje začela januarja letos, ko je na tem mestu nasledila Ilinko Todorovski. Bila je tudi gostja naše Radijske tribune, pogovarjali pa smo se drugim o tem, katere so najpogostejše pritožbe, vprašanja in mnenja, s katerimi so se gledalci in poslušalci obrnili nanjo v zadnjih mesecih.

Marica Uršič Zupan je bila dolgoletna novinarka, tudi urednica na Primorskih novicah, sicer pa ima izkušnje iz več medijev. Novinarsko pot je začela na teletekstu RTV SLO, delala je za slovenski radio v Trstu, na Televiziji Koper… Noben medij ji ni tuj. Zagotovo vse te izkušnje koristijo pri njenem delu. "RTV združuje tri medije, televizijo, radio in splet, in vsak od teh ima svoje značilnosti in specifike. Pomembno je, da varuhinja pozna, kako nastajajo posamezne vsebine, da lahko nato poslušalcem, gledalcem in bralcem pojasni ozadje nastajanja vsebin. Ob tem pa imajo vsi mediji skupne značilnosti; spoštovati morajo temeljne profesionalne standarde in novinarsko etiko. Pri presojanju, ali ustvarjalci RTV vsebin spoštujejo in izvajajo svoje javno poslanstvo, pa mi pomagajo tudi izkušnje predavateljice na Višji strokovni šoli Sežana, ki mi omogočajo širši vpogled v delovanje RTV Slovenija," je povedala varuhinja.

Prvi varuh, ki ne prihaja iz vrst zaposlenih na RTV SLO

Ob kandidaturi je izpostavila, da stavi na svojo neobremenjenost z RTVS, saj ne prihaja iz tega javnega zavoda. Pravzaprav je prvi varuh oziroma varuhinja, ki ni iz vrst zaposlenih na RTV Slovenija. "Upam si trditi, da je to prednost. Je pa res, da so bili pred mano trije notranji varuhi, ki so 'utrdili' ta institut. Vsekakor je prednost,da ne prihajam iz vrst zaposlenih na RTV Slovenija, saj me posledično pri delu ne ovirajo poznanstva z zaposlenimi, zamere ali prijateljstva."

Katera so tista najpogostejša vprašanja, pripombe, mnenja, ki jih prejme varuhinja? Kot pravi, so odzivi zelo različni. "Nekatere gledalce motijo oglasi med oddajami. Čeprav je na RTV SLO oglasov precej manj kot na komercialnih postajah, ker je RTV SLO zakonsko omejena, koliko lahko največ časa predvaja oglasnih sporočil. Vsak mesec dobim nekaj vprašanj glede jezika - kar kaže, kako zelo pozorne gledalce, poslušalce in bralce imamo," razlaga varuhinja. Če se dotaknemo njenega zadnjega poročila - za april 2022 - pričakovano je bilo veliko odzivov na predvolilna soočenja, sploh na zadnje soočenje na Televiziji Slovenija. Drugi večji sklop aprilskih odzivov, ki se je nadaljeval še v začetku maja, se je nanašal na Studio City. Večinoma je šlo za pozive k ohranitvi oddaje v dosedanji obliki, z istim voditeljem in v istem terminu. Ostali odzivi so bili zelo razpršeni na več programov RTV Slovenija. Spet je bilo veliko kritik glede brisanja komentarjev na spletnem portalu RTV SLO, eden od uporabnikov pa se je zahvalil, da imajo možnost komentiranja in izmenjave vsebin.

"Velik pomen regionalnih RTV centrov"

Varuhinja spremlja tudi delo našega RTV centra. Koliko pritožb pa prejme glede dela/vsebin Radia Maribor? "Pripomb na delo obeh regionalnih centrov, tako v Mariboru oziroma Kopru je zelo malo. Morda, ker bolje delate; morda, ker rešujete pripombe bolj neposredno, v lokalnem okolju; se poslušalci in gledalci obrnejo neposredno na ustvarjalce,... Sicer pa pri svojem delu venomer poudarjam pomen dela regionalnih centrov oziroma pomen regionalnih vsebin v okviru RTV Slovenija."

Varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev in uporabnikov programskih vsebin RTVS je sicer uporabnikom na voljo na telefonu 01/475-4700, elektronski pošti varuh@rtvslo.si, mnenja in pritožbe pa sprejema tudi preko navadne pošte na naslov RTV Slovenija, Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi: