Stavka zdravstvenih delavcev Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Stavka zdravstvenih delavcev Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič

Danes so opozorilno stavkali v zdravstvenih ustanovah in v domovih upokojencev. V mariborskem UKC-ju so zaradi stavke nekaj naročenih bolnikov prenaročili, v domu Danice Vogrinec pa varovanci stavke skorajda niso občutili.

Približno 200 zaposlenih v drugi največji bolnišnici v Sloveniji se je udeležilo današnjega shoda pred stavbo mariborskega kliničnega centra. Ob tem pa so znova, ne prvič, spregovorilo o svojih težavah:

Zaradi današnje stavke je bilo ponekod delo v ambulantah prilagojeno, nekatere paciente pa so prenaročili. A tudi tam, kjer so bolniki danes napolnili čakalnice, bistvenih sprememb niso občutili in stavko podpirajo.

Za nemoteno delo bi v UKC Maribor na področju zdravstvene nege ob zdaj 1500 zaposlenih na tem področju potrebovali še dodatnih 600 novih.

Stavkali so tudi v domu upokojencev Danice Vogrinec

Tudi stavka v domu upokojencev Danice Vogrinec ni bila usmerjena proti varovancem. Zato je ti skorajda niso občutili. V času stavke namreč zaposleni niso izvajali le del, ki niso življenjsko pomembna. Predstavnica sindikata zdravstvenega nege Manuela Strmšek pa je povedala: "nismo opravljali del kot je kopanje, britje in še nekaj drugih življensko popolnoma nepomembnih storitev".

S stavko so opozorili, da so zaradi pomanjkanja kadra in mizernega plačila v nezavidljivem položaju, ki ga ne bodo več trpeli. Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva, Dušanka Frajzman ob tem poudarja, da je popolnoma nerazumljivo, da nekateri delavci začnejo uvrščeni v plačne razrede pod zajamčeno minimalno plačo: "predvsem strežnice, kuharski pomočniki, servirke, natakarji, vzdrževalci perila začnejo z enajstim plačnim razredom. Vemo pa, da zajamčeno plačo dosežes komaj z sedemnajstim plačnim razredom. Da takšen razred dosežejo pa s horizontalnim napredovanjem nekateri potrebujejo skoraj desetletje".

Zato zahtevajo da se vsem njihovim zahtevam po zvišanju plač, dodatkov in uveljavitvi standardov in normativov ugodi, sicer pa v sindikatih napovedujejo zaostrovanje stavke. V skrajnem primeru pa tudi shode na ulicah.

Sindikati zahtevajo

Dvig plač na stanje pred 8% odstotnim znižanjem javne plačne lestvice, uveljavitev standardov in normativov, višje plačilo za neugoden delovni čas ter pravično plačilo prazničnega dela in jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe.

"Stavkovni teden" se jutri nadaljuje s stavko Šolnikov

Jutri bodo opozorilno stavkali tudi Šolniki. Stavka bo trajala ves dan, v sindikatu SVIZ pa pozivajo starše, naj otrok ne pošiljajo oz. vozijo v šole in vrtce.