Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Skupina mariborskih občanov in vernikov je sprožila spletno peticijo, v kateri se zavzema za ohranitev kapelice Jezusovega srca v neposredni bližini mariborskega UKC. Kot je znano, so jezuiti kapelico pred časom prodali upravljavcu parkirnih hiš Best in Parking, po neuradnih informacijah pa naj bi bila predvidena za rušenje. Kapelica s samostanom sicer ni pod kulturnovarstveno zaščito, bo pa treba preseliti notranjo opremo, ki jo je zasnoval znameniti arhitekt Jože Plečnik.

Notranjost jezuitske kapelice na Ljubljanski ulici je najpomembnejše Plečnikovo delo v Mariboru. Nanj imajo lepe spomine številni mariborski verniki. A čeprav stavba ni zavarovana, je notranjost zaščitena s sedem let starim občinskim podrobnim prostorskim načrtom, ki pa po mnenju skupine občanov ni dovolj konkreten, pravi eden od pobudnikov peticije Peter Fajdiga: "Po sedmih letih, odkar velja ta OPPN, se zdaj ne ve, kaj s to kapelo, oziroma je situacija taka, da bo zdaj šla v neki depo in ne vem, kdaj bo ponovno vzpostavljen ta interier in kdaj bo v funkciji."

Kakšna bo usoda kapelice, ter če in kdaj bi lahko tam postavili novo garažno hišo, nam iz podjetja Best in Parking, ki v neposredni bližini kapelice in UKC Maribor že ima parkirne hiše, še niso odgovorili. Nazadnje, pred dvema mesecema, so nam sporočili, da preučujejo različne možnosti.

So se pa v tem času sestali predstavniki jezuitov in Zavoda za varstvo kulturne dediščine in se dogovorili za selitev pod strokovnim nadzorom. Na zavodu so vztrajali pri selitvi v primerljiv prostor, ki bi bil dostopen tako vernikom kot tudi širši javnosti, omenjal se je tudi mariborski Zavod Antona Martina Slomška.

Skupina vernikov pa ima tudi svoje predloge. Irena Krištof: "Zdaj pa smo mi dobili neko idejo, če bi lahko to občina prestavila v Mariborski grad, v tisto dvorano, v kateri je bil včasih Kompas. To niti ne bi zahtevalo prevelikih dodatnih sredstev."

Za pojasnila smo prosili tudi mariborske jezuite in občino. Odgovore še čakamo.