Foto: BoBo/Miloš Vujinovič
Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

Po naključni najdbi kar dveh letalskih bomb v dveh dneh na dveh gradbiščih v Mariboru so o preventivnih ukrepih začeli razmišljati tudi na mariborski občini. Podžupan Samo Peter Medved je že napovedal odlok, ki bo na kritičnih območjih pred vsako gradnjo odrejal pregled terena.

V Mariboru so najdbe neeksplodiranih bomb iz druge svetovne vojne pred gradnjo zelo pogoste. Po uspešno onesposobljenih dveh pa so na mariborski občini napovedali pripravo natančnejšega načrta ukrepanja v podobnih primerih. Kot je povedal mariborski podžupan Samo Peter Medved, so ugotovili, da imamo v Mariboru dva problema. Prvi je, da torej ni izdelanega načrta ukrepanja v tovrstnih primerih. Napovedal pa je tudi spremembo odloka, ki bo odrejal raziskave zemljišč na kritičnih območjih pred začetkom gradnje. Kritična območja so v Mariboru tri. Gre pa za Studence, Tezno in območje železniške postaje.

Raziskave pred gradnjo pa ne bi zagotovile le večje varnosti, ampak bi olajšalo tudi delo pirotehnikov, saj bi se lahko ti v reševanje težav vključili še pred kakršno koli nespametno potezo naključnih najditeljev.

Bomb pod zemljo pa je še veliko. Od 17.500 odvrženih bomb v Mariboru naj bi bilo neeksplodiranih približno 1,5 %. Med njimi pa je tudi nekaj bomb, ki so bile odvržene neaktivirane.