Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Poleg Ljubljane, Nove Gorice, Lendave, Kranja in obalnih mest kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025 tudi Ptuj. Prepričani so, da imajo kot najstarejše mesto v Sloveniji veliko prednosti pred drugimi. Priprava na kandidaturo naj bi napredovala po načrtih.

Ptuj je sodeloval že pri Evropski prestolnici kulture 2012 v Mariboru in se je v kandidaturo podal kot mesto z izkušnjami. Prav tako poznajo vse napake, ki so jih naredili v sosednjem mestu. Tudi zato so prepričani, da kandidaturo pripravljajo dovolj ambiciozno, a kljub temu ne želijo projekta zastaviti preširoko. Svetovalec priprave kandidature Mitja Čander zato poudarja, da je treba že zdaj razmišljati, kaj bo po tem, ko se EPK konča. Torej kakšen namen bo imela infrastruktura, programi in institucije tudi po letu izvedbe.

Pripravljena je tudi okvirna finančna konstrukcija. Tako naj bi porabili približno 15 milijonov za program in približno 50 milijonov evrov za investicije.

Sicer pa, tako kot v primeru Maribora leta 2012 namerava Ptuj prestolnico kulture izpeljati skupaj s pridruženimi občinami. Koordinatorica kandidature Martina Magdič pojasnjuje, da je podporo kandidaturi izrazilo že 19 okoliških občin. Ob tem dodaja, da se zavedajo, kako pomembno je povezovanje, ki lahko prinese pozitivne učinke za Ptuj in celotno regijo.

Če bo Ptuj uvrščen v ožji izbor 4ih mest za prestolnico kulture leta 2025, bo znano na začetku prihodnjega leta.

Poslušaj celotno oddajo o Ptuj EPK 2025: