Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Letalski center Maribor se ni prijavil na razpis za izvajanje protitočne obrambe, ker je ta zanjo ponudil toliko denarja kot lani. Ker so se stroški v primerjavi z lani zvišali za četrtino, to izvajanja protitočne obrambe ne omogoča, pojasnjujejo. Na ponovljeni razpis bodo sicer dali ponudbo, a če bodo sredstva ostala enaka, bo protitočna obramba v severovzhodni Sloveniji okrnjena.

Lanski stroški za protitočno obrambo so presegli 300.000 evrov, od tega so v Letalskem centru od občin in ministrstva prejeli 260.000 evrov in torej delali z izgubo, pojasnjuje Darko Kralj: "Imeli smo 50.000 evrov minusa, saj smo porabili več reagenta in ta je bil dražji."

Vodja protitočne obrambe še dodaja, da so cene materiala letos v primerjavi z lani višje za 25 odstotkov. Zato je nerazumljivo, da je kmetijsko ministrstvo postavilo takšne pogoje razpisa. "To, da se ni prijavil nihče, pomeni, da je s tem razpisom nekaj narobe. Če bi bila postavka ustrezna, bi se prijavil kdo iz tujine. Gre za popolno nerazumevanje ministrstva," dodaja Kralj.

Ministrstvo je zdaj občine Severovhodne Slovenije pozvalo, naj do konca marca posredujejo pooblastila za izvedbo novega skupnega javnega naročila za protitočno obrambo. Ko bo nov razpis objavljen, se bo Letalski center Maribor nanj prijavil. "Mi se bomo prijavili že zaradi odgovornosti do ljudi. Upamo pa, da bo v drugo ta znesek višji vsaj za teh 25 odstotkov, kolikor so višji stroški," pravi Kralj.

V nasprotnem primeru bodo lahko protitočno obrambo izvajali samo v omejenem obsegu, s tem pa bo tudi učinkovitost obrambe manjša, še sklene Kralj.