"Z globokim spoštovanjem in hvaležnostjo občudujem vašo srčno potrebo, ljubezen in željo, da vsi skupaj ustvarjamo boljši svet«, je zbranim v mariborskem gledališču dejal Branko Šturbej. Foto: MMC RTV SLO/RTV SLO zajem zaslona

» V tekmovalnem programu 59. Festivala Borštnikovo srečanje smo videli obsežen izbor uprizoritev, ki je ponujal široko paleto uprizoritvenih formatov in vsebinskih izhodišč – od klasično dramskih predstav, nastalih po pretežno novejših slovenskih in tujih besedilih, do zvrstno raznolikih adaptacij literarnih predlog ali izvirnih snovalnih projektov, zasnovanih na raziskovalnem delu ter dokumentarnem gradivu. V vsej raznolikosti pristopov je nabor zaznamovala predvsem izrazita družbena angažiranost« je zbranim v mariborskem gledališču pojasnila predstavnica mednarodne Borštnikove žirije Barbara Zemljič. Povedala je še, da letošnjo produkcijo zaznamujejo umetniško siloviti nastopi ustvarjalk in ustvarjalcev mlajših generacij, ki so pomembno prispevali k celostno visoki ravni programa in da je bila zaradi tega odločitev o dodelitvi Borštnikove nagrade za mladega igralca ali igralko težavna.

Najboljša predstava festivala, dobitnica Velike Borštnikove nagrade je po izboru žirije uprizoritev Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča. Prejela je tudi nagrado za kostumografijo Marine Sremac, igralki Nataša Keser in Anja Novak za igro. Nagrajena za igro v drugih predstavah sta tudi igralca Jernej Gašperin in Borut Veselko. Za dramatizacijo besedila za predstavo Juriš celjskega gledališča je žirija nagradila Živo Bizovičar in Nika Žnidaršiča.

Več Borštnikovih nagrad je prejela uprizoritev Razpoka Mestnega gledališča ljubljanskega. Za režijo njen režiser Jan Krmelj, za scenografijo Lin Japelj , za glasbo Val Fürst in Pavel Panon, nagrado za mlado igralko Diana Kolenc.

Predstava Spolna vzgoja II v režiji Tjaše Črnigoj v produkciji Nove Pošte in Mesta žensk je najboljša prestava leta 2023 po presoji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, in tudi prejemnica Borštnikove nagrade po presoji žirije.

Vrhunec Boršnikove slovesnosti je bila podelitev največje nagrade za igralski opus pri nas, Borštnikovega prstana prvaku ljubljanske Drame Branku Šturbeju, ki se je v nagovoru zahvalil tudi občinstvu, da prijaha v gledališče: » Cenjeno občinstvo, vsi skupaj se dobro zavedamo, da brez vaše prisotnosti gledališče ne obstaja. Z globokim spoštovanjem in hvaležnostjo občudujem vašo srčno potrebo, ljubezen in željo, da vsi skupaj ustvarjamo boljši svet«.

Borštnikov prstan je Šturbeju nadela lanska dobitnica te prestižne nagrade igralka mariborske Drame Nataša Matjašec Rošker.