Od leve proti desni: Kristijan Šmid, Jernej Lubej in Katja Gregorec. /Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek
Od leve proti desni: Kristijan Šmid, Jernej Lubej in Katja Gregorec. /Foto: MMC RTV SLO/Robert Zajšek

Jutranja voditelja Katja Gregorec in Kristijan Šmid sta gosta vprašala, zakaj obožuje svoj poklic, kako skrbi za svoje brbončice, kaj so največje napake, ki jih delamo ob pitju vina in kaj zanj pomeni Martinovanje.

"Jaz razumem svoj poklic kot že beseda pove, za poklicanost, se pravi, da si zato poklican, da je to tvoje poslanstvo," pove Jernej Lubej. Svoje poslanstvo je tako začutil v tem, da pomaga ljudem razumeti vino in širi to kulturo. To je začutil s prvo službo v Hiši stare trte v Mariboru in se je pri vinu tako dobro znašel, da se je v vino zaljubil. "Tam je bilo veliko možnosti za izobraževanje, za nabiranje izkušenj, za pogovor z največjimi strokovnjaki na vinskem področju in od njih sem se učil in srkal to znanje, ki ga zdaj z veseljem širim naprej."

Kako sommelier skrbi za svoje brbončice, da loči tudi po 60 različnih vzorcev vina?
"Brbončice so občutljiva zadeva. Predvsem jih lahko poškodujemo ali omrtvičimo s kakšnimi sintetičnimi ojačevalci arome."

Katere so največje napake, ki jih delamo ob pitju vina?
"Če v vinu uživamo ni napak. Sicer pa je najpogostejša napaka seveda količina. Da pozabimo na to vinsko kulturo, pozabimo, da je vino namenjeno užitku, da popestri neko druženje, včasih gre potem to čez mejo. To je edina napaka, ki jo jaz vidim."

Kakšno pa je njegovo mnenje o špricerju in kaj se zgodi, ko sommelier-ja ustavijo policisti? Prisluhnite pogovoru TUKAJ.