Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Potem ko so še pred kratkim v livarni zatrjevali, da imajo dolgoročna naročila in da bodo proizvodnjo še povečali, je zdaj največji kupec konec preteklega meseca prekinil pogodbo o sodelovanju. Ta ima po podatkih vodstva družbe šestmesečni odpovedni rok, z njim pa zdaj tečejo pogovori o načinu sodelovanja v tem času. Livarna je bila tako za zagotovitev likvidnosti primorana 50 zaposlenih napotiti na čakanje. Ob tem so končali sodelovanje z nekaj delavci, zaposlenimi za določen čas, odpuščali niso. Prav tako so po predhodnem dogovoru s sindikatoma za vse delavce, zamaknili izplačilo regresa, na konec oktobra.

Nova socialna bomba?

Ob morebitnem zaprtju podjetja bi na cesti pristalo približno 350 zaposlenih. A na Zavodu za zaposlovanje pravijo, da je trenutno v regiji povpraševanje po tovrstnih kadrih zelo veliko. Zato večje socialne bombe ne pričakujejo.

Nezavidljivo finančno stanje

Družba Mariborska livarna je sicer že dlje časa v izjemno zahtevnem finančnem položaju. Lastnik Slovenski državni holding, ki mu je podjetje ob koncu preteklega leta dolgovalo 13,7 milijona evrov, pa se sicer o prodaji družbe trenutno pogovarja z dvema interesentoma za nakup, iz Indije. Možnost občinskega prevzema, ki je bil na mizi pred nekaj tedni, pa je zaradi potrebe po dokapitalizaciji podjetja nemogoč, saj bi to pomenilo nedovoljeno državno pomoč.