... je v jutranjem programu povedal naš voditelj Kristijan Šmid in povabil v letalsko družbo. Želja marsikoga je morda postati pilot, na srečo pa so tudi takšne želje uresničljive in na dosegu roke. Že jutri boste imeli priložnost pobliže spoznati sekcije Letalskega centra Maribor na informativnih dnevih. Na Športnem letališču Skoke vas pričakujejo med 10 in 15. uro.

»Vse sekcije našega društva, torej ultralahka, motorna, jadralna in padalska se bodo predstavile in predstavile svoje dejavnosti, z namenom dobiti nove pilote oz. padalce. Članov nas je vedno bilo veliko, trenutno okrog 160, smo pa ugotavljali, da je tu nekaj tisoč pilotov prišlo skozi naš klub. Smo kar pomembna ustanova za letalstvo v naši regiji,« je povedal Filip Tobias, predsednik Letalskega centra Maribor.

Kristijan je jutranjega gosta vprašal ali je težko dandanes postati pilot?
»Treba je imeti najprej željo, potem pa se je treba prijaviti za tečaj. Če izpolnjujete zdravstvene kriterije in imate željo, lahko postanete pri nas pilot. Že od mladih let, sem opazoval letala po zraku in si želel leteti. Za to sem se sicer odločil pozno, nekje v štiridesetih in ni bilo nič narobe, sem se kar hitro naučil. Starostne meje tudi navzgor praktično ni, meja je zdravstveno stanje pilota ... imamo pilote, ki letijo in so stari tudi čez 80 let,« je povedal Tobias.

»Namen informativnih dni je prav to, da obiskovalci spoznajo našo dejavnost, da vidijo da letenje ni rezervirano samo za petičneže in vojaške pilote ampak je to namenjeno vsem. Kariera pilota se nekako lahko nadgrajuje. Začneš kot mlad fant ali dekle, dekleta so še posebej vabljena. Lahko se najdeš v jadralnem letenju, potem pozneje mogoče ultralahko ali motorno in se tukaj lahko izpopolnjuješ do poklicnega pilota. Lahko letiš tudi za velike letalske družbe. Kar nekaj naših pilotov leti širom po svetu. Veliko jih je zaposlenih tudi v slovenski vojski, nekaj tudi v drugih tujih vojskah,« je še dodal Filip Tobias.

Jutri se boste lahko popeljali, možno bo tudi skočiti v tandemu s padalom, napovedano je tudi lepo vreme, prav vreme je namreč v letalstvu izjemno pomembno izpostavlja Tobias.

»Vsak pilot je dober vremenar, v novejšem času nam tukaj veliko pomagajo raznovrstne aplikacije. Vreme je praktično največji faktor tveganja v letalstvu, ampak ko je vreme lepo, je letenje perfektno.«

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor