Foto: Radio Maribor/Tomaž Pirš
Foto: Radio Maribor/Tomaž Pirš

Mariborska kolesarska mreža je bila uspešna na občinskem razpisu za upravljanje Centra mobilnosti Maribor in ga bo vodila še naslednjih pet let. Center bo ohranil dosedanje programe, več moči pa bodo usmerili v promocijo uporabe javnih prevoznih sredstev.

Center mobilnosti na Partizanski cesti 21 v Mariboru obiskovalce že pet let ozavešča o trajnostnih načinih mobilnosti, omogoča izposojo in servis koles, po novem pa si je tam mogoče napolniti električno kolo, skiro ali invalidski voziček.

V naslednjih petih letih želijo med drugim razširiti kolesarnico na železniški postaji in postaviti še kakšno na drugih lokacijah, povečati obseg izobraževalnih aktivnosti in še večjo vlogo posvetiti promociji javnega prevoza, pravi predstavnik Mariborske kolesarske mreže Josip Rotar: "Želimo si, da postane javni potniški promet hrbtenica transportnega sistema v Mariboru in širši okolici in da res začnemo spreminjati potovalne navade. Več kot dve tretjini prebivalcev se vozi z avtomobilom na razdaljah, manjših od treh kilomterov. Želimo, da se to spremeni."

Občina bo za delovanje Centra mobilnosti v petih letih namenila 175 tisoč evrov, dodaja mariborski podžupan Samo Peter Medved in obljublja tudi ukrepe na področju prometne infrastrukture.