Igor Filipič, višji arhivist Nadškofijskega arhiva Maribor  Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Igor Filipič, višji arhivist Nadškofijskega arhiva Maribor Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

V ponedeljek 19. oktobra so pri Nadškofijskem arhivu Maribor omogočili brezplačen spletni dostop do cerkvenih matičnih knjig, ki vsebujejo podatke starejše od 100 let.

Dostop je možen preko spletne strani https://data.matricula-online.eu/sl/, uveljavljenega spletnega vira, dobro znanega predvsem tistim, ki se ukvarjajo z rodoslovnimi raziskavami.

Kot za Radio Maribor pojasnjuje višji arhivist Igor Filipič, je na ogled 4776 matičnih knjig in indeksov za 246 župnij mariborske metropolije. Zgodba se je začela pred desetimi leti, ko je mariborski škofijski arhiv v sodelovanju s škofijskim arhivom iz Gradca (Diözesanarchiv Graz) začel skupni projekt Matriken Digital, ki se je sofinanciral s sredstvi razvojnih skladov Evropske unije. Do leta 2013 so v Mariboru skenirali čez 3500 matičnih knjig, tako digitalizirano gradivo pa je bilo sprva dostopno le v čitalnici. V sodelovanju z Škofijskim arhivom St. Pölten (Diözesanarchiv St. Pölten) in Mednarodnim centrom za arhivske raziskave (ICARUS – International Centre for Archival Research) pa je sedaj javno dostopno na spletni strani Matricula – Online, kjer najdemo še krstne, poročne ter mrliške knjige iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Nemčije, Luksemburga in Srbije.

Tako so tri škofije - Nadškofija Maribor, Škofija Murska Sobota in Škofija Celje - od skupaj šestih v Sloveniji prve omogočile digitalni vpogled v svoje matične knjige.

Dodajmo še da Nadškofijski arhiv Maribor nadaljuje tradicijo arhiviranja dokumentov nekdanje Lavantinske škofije, s sedežem v Št. Andražu v Labotski dolini na današnjem avstrijskem Koroškem, ustanovljene leta 1228. Ob preselitvi škofijskega sedeža je škof Anton Martin Slomšek leta 1859 v Maribor prenesel tudi arhiv in knjižnico. Del tega gradiva so od Laboda do Maribora tedaj prepeljali tudi na splavih po Dravi.

Danes hranijo gradivo za celotno mariborsko metropolijo, v arhivskem fondu je okoli 1800 tekočih metrov gradiva, najstarejši dokumenti pa so nastali v 14. stoletju.

Brezplačen spletni dostop do cerkvenih matičnih knjig. Prisluhnite rubriki Poglej in povej. https://4d.rtvslo.si/arhiv/poglej-in-povej/174726871