Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Danes se je na 95 voliščih po državi začelo predčasno glasovanje pred nedeljskimi zakonodajnimi referendumi o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija. Volivci lahko svoj glas oddajo do vključno četrtka med 7.00 do 19.00.

Ker se na tokratnem glasovanju odloča o treh zakonih, se volilec lahko odloči, ali bo glasoval za vse tri referendume ali samo za enega oz. dva. V skladu s tem se podpiše v volilni imenik bodisi trikrat, dvakrat ali enkrat, in za vsak podpis prejme glasovnico. »Vsi lističi so ločeni, tri različne barve so. V primeru, da volivec glasuje samo za en referendum se ga opozori s strani volilnega odbora, da je glasoval samo enkrat in da te možnosti naknadno ne more več izkoristiti«, je pojasnil predsednik ene izmed mariborskih okrajnih komisij Dušan Novačan in dodal, da bodo pomagali tudi volivcem, ki bodo prišli na napačno predčasno volišče: »Volilni odbori so tako usposobljeni, da volivca usmeri na pravo volišče, nenazadnje pa se lahko volivec o predčasnem volišču prepriča na spletnih straneh Državne volilne komisije«.

Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Dopoldne na enem izmed mariborskih volišč sicer ni bilo pretirane gneče, naključno izbrani volivci, ki so se odločili za predčasno glasovanje, pa so povedali, da se za predčasno glasovanje odločajo zaradi tega, ker je manjša gneča, zaradi napovedanega slabega vremena oziroma ker želijo preživeti mirno nedeljo. V nedeljo bo sicer po državi 2999 volišč in še 88 volišč omnia. Vlogo za glasovanje na slednjih, kjer lahko glasujejo volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini in tisti, ki na dan glasovanja ne bodo v okraju svojega stalnega prebivališča, je treba oddati najpozneje do jutri.