Pri ocenjevanju fotografij, prve tri bomo namreč tudi nagradili, nam pomaga profesionalni fotograf Borut Cvetko, ki smo mu postavili nekaj vprašanj. Z namenom, da vas usmeri k dobri fotografiji in kot je dejal sam, je danes tehnologija v bistvu tako dobra, da s telefoni posnamemo odlične fotografije. Zato kar pogumno in dobrodošli k sodelovanju.

Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Borut, telefoni nas spremljajo povsod, nekako smo se navadili, da slikamo kar nam je všeč ali želimo, da nam ostane spomin. Kaj nam svetuješ?
"Naredite izbor, to je res najbolj pomembno, da se lotite dobrega izbora. Kakšno fotografijo lahko tudi za računalnikom ali pa kar s telefona že popravite. Če ne drugega, kakšen izrez, ki bo naredil fotografijo bolj zanimivo in dinamično. Priporočam, da si fotografije natisnete. Namreč ugotavljamo, da kljub vsej digitalizaciji tista natisnjena fotografija ostane še bolje arhivirana kot pa vse drugo."

Kako nastane dobra fotografija?
"Nastane tako, da fotografiramo motive, ki so nam všeč. Velikokrat so to seveda tudi kakšni družinski člani, prijatelji. Najbolj važno za dobro fotografijo pa je to, da je to fotografija, ki je v prvi vrsti všeč nam. Vsaka fotografija je lahko dobra fotografija, če smo mi z njo zadovoljni in si jo radi pogledamo. Lahko si jo natisnemo, shranimo v kakšen okvir in damo na mizo ali steno."

Preprosti nasveti za fotografiranje?
"Pomembna je barva, če jesen pomeni tople barve, poiščemo tople barve. Tudi v telefonu se da nastavit barvno belino svetlobe. Pomembno je, da se igrate s svetlobo torej ali želite, da svetloba pada v objektiv, ali pa pada od zadaj ali od strani. Na tak način dosežemo različne motive. Lahko se vržete na tla recimo sredi gozda in pogledate navzgor in tako najdemo veliko čudovitih motivov v listih in krošnjah dreves."

Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Vabljeni, da se pridružite naši akciji še naslednjih nekaj dni.

Sodelujete tako, da nam fotografijo:
- pošljete na elektronski naslov radio.maribor@rtvslo.si

- naložite s pomočja obrazca: https://www.rtvslo.si/radio-maribor/jesenska-fotografija

Fotografije zbiramo ves november, nekatere med njimi bomo tudi nagradili in jih izobesili na hodniku našega radia.