Foto: Mestna občina Maribor
Foto: Mestna občina Maribor

Mariborska občina skupaj z osmimi partnerji že nekaj let sodeluje v projektu Urban Soil 4 Food, katerega cilj je uporaba odpadkov za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov in hrane z inovativnim postopkom za proizvodnjo zemljine.

Javno podjetje Snaga je v tem projektu zadolžena za postavitev pilotne naprave za predelavo biološko razgradljivih odpadkov, katere namen je v prvi vrsti proizvodnja komposta za nadaljnje mešanje zemljine, ki bo v celoti namenjena sanaciji degradiranega območja v občini Selnica ob Dravi, kjer bo postavljena.

A kot je opozoril anonimni avtor, ki stoji za profilom Marija Hobotnica na omrežju Facebook, ki redno objavlja na temo občinske problematike, je naprava obstala v Snaginem stališču. Opozarja tudi, da bi bili lahko zaradi tega prisiljeni vrniti milijon evrov evropskega denarja.

O tem smo povprašali tudi Javni holding Maribor, v čigar okvirju deluje Snaga:

"Mestna občina Maribor je v skladu s projektno prijavnico izpolnila vse pogoje za postavitev pilotne naprave. Upoštevaje obveznosti iz projektne prijavnice je nato Javno podjetje Snaga iz Skupine JHMB nabavilo opremo za pilotno napravo za predelavo biološko razgradljivih odpadkov, vendar je bil zoper gradbeno dovoljenje s strani občanov Občine Selnica ob Dravi sprožen upravni spor, zaradi slednjega pa še ni bilo mogoče pridobiti uporabnega dovoljenja. Kakršni koli posegi pred odločitvijo Upravnega sodišča na območju, kjer je predvidena postavitev pilotne naprave, bi torej bili v nasprotju z zakonodajo. Ob tem vas seznanjamo, da obdobje monitoringa projekta še ni zaključeno, zato tudi še ni pripravljeno končno poročilo, ki bo podano do konca novembra letos."

Kot je še znano, se je postavitvi naprave uprla civilna pobuda 550 občanov Selnice ob Dravi, ki so ji prisluhnili tudi tamkajšnji občinski svetniki in županja, Snaga pa je takrat zatrdila, da ne gre za večjo kompostarno ali bioplinarno, temveč manjšo učno napravo, ki bo delovala največ 3 leta in pomagala razvijati nova znanja glede trajnostnega ravnanja z odpadki in kmetovanja.

Kaj bo s sofinanciranjem?

Glede vračila evropskega denarja z mariborskega holdinga niso odgovorili, zato smo jim vprašanja poslali ponovno. Odgovore bomo objavili.

Celoten projekt je sicer vreden skoraj 3,75 milijona evrov, od tega skoraj 3 milijone prispeva EU (Vir: https://maribor.si/projekti/urban-soil-4-food/).

Za dobavo in namestitev naprave je Snaga odštela 540 tisoč evrov. (Vir: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_pogodbe=156336&id_obrazec=315459)