Direkcija za infrastrukturo je končala projektiranje celotne Dravske kolesarske poti na slovenskih tleh, zato se pri Mariborski razvojni agenciji, ki koordinira projekt, v prihodnje pričakujejo odpiranje gradnje vseh manjkajočih odsekov. Do zdaj so uredili približno polovico od 150-kilometrske slovenske trase Dravske kolesarske poti. Dokončati jo nameravajo v prihodnjih petih letih, letos naj bi nove kilometre poti dobili tudi v Mariboru.

Letos naj bi zgradili manjkajoči, 400 tisoč evrov vreden 3-kilometrski del Dravske kolesarske poti, ki bo povezal Ruše z Mariborom, saj je direkcija za infrastrukturo objavila razpis za gradnjo, razlaga direktor Mariborske razvojne agencije Uroš Rozman: »Ob gradnji same kolesarske poti bodo uredili tudi štiri kolesarska počivališča, ki bodo imela poenoten izgled na celotni Dravski kolesarski poti. To bodo prva tovrstna počivališča na tej trasi. Uredili bodo tudi varen prehod državne ceste v Rušah, ki se je izkazal po izgradnji prvega odseka poti kot nekoliko nevaren.« Direkcija za infrastrukturo bo tako na tem odseku državne ceste zagotovila varnejše prečkanje ceste za kolesarje in druge udeležence v prometu, še razlaga sogovornik.

Mariborska razvojna agencija z mariborsko občino snuje še projekt izgradnje kolesarske poti med Drava centrom in dvoetažnim mostom. Ker je odsek gradbeno in finančno zahteven, vreden okoli dva milijona evrov, želijo zanj pridobiti evropska sredstva, pravi Rozman in dodaja: »Letos je predvidena izdelava projektne dokumentacije, vseh potrebnih zemljišč in prijava projekta na evropski razpis. Če bomo uspešni, bi se lahko naslednje leto začela gradnja tega atraktivnega, a zahtevnega odseka.«

Dokumentacija za izgradnjo kolesarske poti na levem bregu Drave od dvoetažnega mostu naprej proti Malečniku je praktično že pripravljena, z občino pa za ta del še iščejo vire financiranja, razlaga sogovornik. Gradnja Dravske kolesarske poti pa naj bi se letos zaključila v občini Radlje ob Dravi, kjer je projekt za pol leta zastal zaradi pridobivanja nekaterih soglasij.

Foto: Osebni arhiv/Občina Ruše
Foto: Osebni arhiv/Občina Ruše