Foto:
Foto:

V številnih štajerskih občinah še vedno odpravljajo posledice plazov, ki jih je povzročilo nedavno deževje. Oškodovance in dežurne službe skrbi tudi slaba vremenska napoved. Predsednik vlade pa je obljubil državno pomoč.

Ena izmed hribovskih domačij v Selnici ob Muri v občini Šentilj je na prvi pogled nepoškodovana. A voda in blato sta vdrla v prostore, nihče pa ne ve, ali bo razrahljano pobočje za hišo spet začelo drseti.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Samo v občinah Šentilj in Cirkulane se je sprožilo skoraj 200 plazov. Več družin so izselili, tudi v bivalne zabojnike. Ponekod večmilijionska škoda presega občinske proračune. Država bo pomagala tako pri intervencijah dežurnih služb kot pri sanaciji škod na individualnih hišah, je ob obisku občine Šentilj povedal premier Robert Golob:

"V tem trenutku se najprej pogovarjamo o intervenciji. Tukaj res lahko ukrepamo hitro in imamo zakonske podlage. Pri sanacijah je tu predvsem zakon o vodah, ki omogoča, da ko je izdelana projektna dokumentacija, lahko potem ukrepamo in ta sredstva zagotovimo."

Gasilci, večinoma iz prostovoljskih društev, so izčrpani. Pomagali bodo tudi njim, je povedal poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan:

"Pogovarjamo se že za to občino, pozivam pa tudi ostale, naj povedo za svoje potrebe in bomo zagotovili dodatne ljudi iz tistih območij, ki niso prizadeta."

Dež je namreč napovedan tudi za konec tedna.

Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik