Foto: BoBo
Foto: BoBo

V okviru projekta, ki ga podpira Evropski sklad za regionalni razvoj, bodo v Horjulu uredili čebeljo učno pot, učilnice na prostem, zunanji vadbeni park z igrali in zasadili sadovnjak. Evropski projekt pa ima pravzaprav dodano vrednost, saj se bodo na tej učni poti spletle vezi med mlajšimi in starejšimi.

Čebelarska zveza Slovenije je sredi marca v Lukovici uradno odprla čebelarski paviljon Medena zgodba. Gre za prevozni čebelnjak, ki je namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva ter medenih izdelkov. Z njim nameravajo gostovati tako po Sloveniji kot tudi v tujini.

Da ima čebela in ostali opraševalci, kot so čmrlji in čebele samotarke, izredno pomembno in kompleksno mesto v naravi, vedo tudi v Horjulu, kjer nastaja prava čebelja učna pot.
Rdeča nit evropskega projekta so seveda čebele, ampak spoznavanje čebelarstva in življenja čebel v Horjulu ima pravzaprav dodano vrednost, saj hkrati pripravljajo medgeneracijsko središče, kjer se bodo vezi med mlajšimi in starejšimi okrepile. In kako bo potekala čebelja učna pot?
Župan občine Horjul, ki je tudi že več kot 25 let predsednik Čebelarskega društva Dolomiti Polhov Gradec, Janko Prebil: »Že pred leti smo pri OŠ postavili učni čebelnjak, v katerem imamo 5 panjev in uredili tudi manjši sadovnjak medovitih jabolk. Nato je prišla ideja, da bi okolico šole uredili ter tako povezali mlade in starejše, ki prebivajo v Domu starejših občanov. Ker ti nimajo veliko zunanjega prostora, bi urejene poti služile tudi kot sprehajalno področje, otroci pa so dobili tudi urejena igrala..«
Ob poti, kjer je čebelnjak, so postavili učne table in učilnice na prostem, s katerimi želijo prebivalce podučiti o skrivnostnem življenju čebel ter pomenu njihovega opraševanja v kmetijstvu za zdravje človeka. »Tudi o tem, kaj pomeni pridelava medu,« pravi Janko Prebil in dodaja: »V Horjulu je bila že leta 1906 ustanovljena prva čebelarska družina, ki je takrat štela nekaj čez 20 udov. Takrat namreč še niso uporabljali besede članov, ampak udov, to je njihov stari izraz,« pojasni župan občine Horjul.

Kako živijo čebele in kakšne naloge opravljajo, bodo lahko na Čebelji učni poti v Horjulu spoznavali tako mlajši kot starejši, saj se bodo na tej poti prav gotovo spletle medgeneracijske vezi. Z organizacijo in izvedbo različnih dogodkov na temo čebel (Pogovori pod horjulsko krošnjo, Julkin športni dan občine Horjul, Čebelje nogometno prvenstvo občine Horjul) pa bodo poskrbeli za druženje lokalnega prebivalstva in ostalih obiskovalcev.

Vrednost celotnega projekta znaša 194.681,86 EUR, od tega je 124.538,00 EUR sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

EU projekt Čebelja učna pot povezuje starostnike in mlade

Nataša Godec, Radio Slovenia International; projekt Euranet Plus – Boljše razumevanje Evrope