Sodobno kmetijstvo večinoma temelji na novih tehnoloških rešitvah, ki so tesno povezane z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in različnih programskih rešitev.

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Arhiv avtorja/euranetplus-inside.eu
Foto: Arhiv avtorja/euranetplus-inside.eu

V Črni gori in Bosni je kmetijstvo večkrat odvisno od ročnega kmetovanja, tehnične in tehnološke rešitve pa so slabo raziskane. Skupinski projekt „VIRAL“, pri katerem sodeluje več partnerjev, med njimi je tudi Univerza v Mariboru, želi spodbuditi višjo raven znanja, veščin in uporabe IKT (informacijsko-komunikacijskih tehnologij) v kmetijstvu. Več o projektu, doc. dr. Jurij Rakun iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede: "Namen projekta je, da bi se povečala uporaba IKT orodij na področju poučevanja v kmetijstvu. IKT orodja, so orodja, ki jih uporabljamo na računalnikih. To so razne platforme, ki beležijo podatke, katere potem tudi obdelamo."

Projekt VIRAL spodbuja višjo raven znanja, veščin in uporabe glede uporabe IKT v kmetijskem izobraževanju. Projekt povezuje tudi ključne visokošolske ustanove in udeležence učnih skupnosti v procesu soustvarjanja in preizkušanja novih metod in praks v učilnici.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na povezavi spodaj.

Dominik Hojnik, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar