Foto: Osebni arhiv/Miha Škerget
Foto: Osebni arhiv/Miha Škerget

V torkovi oddaji Ritem mesta tokrat nismo gostili glasbenikov, ampak predstavnika mladinskega kulturnega centra Maribor, Željka Milovanoviča, ki s sodelavci MKC-ja služijo kot podpora in temelj mariborske glasbene scene.

Ritma mesta Maribor ne ustvarjajo samo številni izvrstni glasbeniki, s katerimi pogosto spregovorimo v naših oddajah, ampak tudi različne kulturne ustanove, ki služijo kot podpora in temelji pestre glasbene ustvarjalnosti našega mesta.

Sodelavce mariborskega MKC-ja bi tako lahko uvrstili med glasbene strice iz ozadja, tiste, ki ne stojijo na oder ampak tiste, ki oder za glasbenike pripravijo. Oder na Židovskem trgu pripravijo vsako leto za mlade perspektivne glasbenike v okviru festivala Jazz 'ma mlade.

"Jazz 'ma mlade, pomeni, da ima jazz mlade glasbenike in tudi da se jazz razvija in manifestira v vedno novih glasbenih zvrsteh."

Je povedal predstavnik Mladinskega kulturnega centra, ko smo ga povprašali po izbiri nastopajočih na festivalu. Sedaj že tradicionalni festival, združuje glasbo, kulinariko in vizualne umetnosti na eni najlepših lokacij v mestu, Židovskem trgu. Glasbeni del programa je razdeljen na dva dela. Prvi je namenjen učencem smeri Jazz na mariborskem konservatoriju, drugi pa že bolj izkušenim in prekaljenim domačim glasbenikom.

Prazen Židovski trg in dostava glasbe na dom

Festival Jazz 'ma mlade po navadi razveseljuje radovedna ušesa, brbončice in oči v prvih treh julijskih petkih. Lansko leto pa je tradicionalno prizorišče samevalo. Vodstvo MKC-ja je kljub prepovedi koncertov festival želelo izpeljati na drugačen način. Združili so moči s projektom Vinyl fabrika in s pomočjo predvidenih nastopajočih v zelo kratkem času izdelali čisto pravo gramofonsko ploščo, ki so si jo lahko Mariborčani naročili kar na dom. V izvrstni glasbi so lahko uživali že pol ure po naročilu.

Več o projektu Vinyl fabrika in festivalu Jazz ma mlade pa v oddaji Ritem mesta!

Ritem mesta: Mladinski kulturni center Maribor, festival Jazz ma mlade in projekt Vinyl fabrika