Foto: Getty Images/BBC
Foto: Getty Images/BBC

Debitantski album kantavtorice Bobbie Gentry Ode to Billie Joe je leta 1967 pristal na vrhu glasbene lestvice Billboard.

Leta 1942 rojena glasbenica se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja zavzemala za spremembe tako v glasbi kot za položaj žensk v tistih časih. Ženskim izvajalkam so takrat pisali skladbe moški skladatelji. Veliko je tudi nastopala v raznih televizijskih šovih. Bila je prva ženska izvajalka, ki je na britanski televiziji BBC izvedla v živo svoje avtorske skladbe. Njena glasba pa tudi v današnjih časih zveni prepričljivo in poglobljeno.

Bobbie Gentry kot glasbenica in podjetnica

Bobbie Gentry ni nikoli bila tipična izvajalka, ampak je vedno iskala nove poti do uspeha. V zgodnjih sedemdesetih letih je ustanovila založbo in postala za tisti čas prava poslovna ženska. Podpisala je veliko donosnih pogodb in se glasbeno upokojila že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Glasbeniki in glasbeni kritiki vse do danes raziskujejo njeno glasbo in njen občutek za melodiko in sam zvok.

Zanimivo je, da glasbenica sprva svojih avtorskih skladb ni hotela posneti sama, zato je iskala moške izvajalce, da bi zapeli njene pesmi. Ker pa je to bil dodaten strošek, se je interpretacij lotila sama.

Bobbie Gentry je 27. julija praznovala 77 let.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!

Glasbeni radiogram: Bobbie Gentry