Foto: EPA
Foto: EPA
Foto: Reuters

Legendarna pevka Tina Turner je v ponedeljek, 26. novembra, praznovala svoj 79. rojstni dan

Anna Mae Bullock oziroma Tina Turner, rojena leta 1939 v mestu Nutbush, v zvezni državi Tennessee, je svojo glasbeno pot začela leta 1958 s sodelovanji na skladbah skupine Ike Turner's Kings of Rhythm. Namesto svojega pravega imena, je takrat uporabljala psevdonim Little Ann. Dve leti pozneje, je Little Ann zamenjala s Tina Turner in s skupino Ike & Tina Turner Revue nanizala hite, kot so: A fool in love, River deep – mountain high, Proud Mary in druge.

Med zvezde je pevko ponesel njeni peti studijski album, ki nosi naslov Private dancer, uspeh plošče pa potrjujejo tudi štiri nagrade Grammy.

Težka življenjska pot prežeta z boleznijo in solzami

Kariera pevke je zaznamovana z njeno težko zvezo z Ikom Turnerjem, zakon, ki za pevko ni bil lahek, sta razdrla leta 1978.

Pevka si je po burnem in nasilnem zakonu z, kariero zgradila na podlagi svojih odličnih nastopov v živo. Znana je po svojem močnem vokalu in neverjetni odrski energiji. Kraljica Rock'n'rolla, kot pevko imenujejo mediji, je ena najboljše prodajanih glasbenikov, prodala je namreč več kot 200 milijonov plošč. Uspeh pevke pa so zaznamovali tudi bolj žalostni trenutki v njenem osebnem življenju.

Pevkina uspešna kariera in odrska prezenca je zgled mnogim glasbenikom po svetu. O svojem življenju je napisala dve avtobiografiji, letos pa je krstno izvedbo doživel tudi muzikal Tina!, ki predstavlja zgodbo pevkinega življenja.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu: